Now Reading:
Međimurska Skupština usvojila proračun „težak” 884 milijuna kuna – kreće preko 40 novih kapitalnih projekata!
Full Article 4 minutes read

Međimurska Skupština usvojila proračun „težak” 884 milijuna kuna – kreće preko 40 novih kapitalnih projekata!

U petak je održana 4. sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj je većinom glasova usvojen proračun za 2022. godinu „težak” 884.159.374,00 kuna, a donesen je i drugi rebalans ovogodišnjeg proračuna koji je povećan za 2.158.243,00 kuna te iznosi 862.633.469,00 kuna.

Kako je pojasnio župan Međimurske županije Matija Posavec ovogodišnji se proračun usklađuje s njegovim izvršenjem i povećanjem materijalnih prava u sustavu zdravstva, gdje se povećavaju prihodi te troškovima sufinanciranja projekata, ponajprije hitne medicine u Murskom Središću i Kotoribi te povećanjem poreznih prihoda u 2021. godini što predstavlja pozitivnu sliku međimurskog gospodarstva.

Župan Posavec naglasio je kako je proračun za 2022. godinu ambiciozan te da je konsolidirani proračun za 3,7 posto veći od prošlogodišnjeg, dok nekonsolidirani proračun iznosi 233,5 milijuna kuna što je na razini svih ovih godina. Kako je pojasnio, proračun je održiv, socijalno osjetljiv i izrazito razvojan jer sadrži preko 40 kapitalnih projekata.

-Održivost proračuna znači da ga radite na temelju gospodarskih pokazatelja, na temelju trendova, projekcija, poreznih prihoda i privlačenja europskih sredstava – rekao je Posavec dodavši kako 55 posto proračuna čine porezni prihodi i dobiti pravnih osoba, a 36 posto ugovoreni europski projekti, dok se 8,5 posto odnosi na kapitalizaciju imovine, odnosno prodaju zemljišta u poduzetničkoj zoni za koju postoji izuzetno velik interes.

Proračunom za 2022. godinu zadržat će se visoka socijalna osjetljivost što potvrđuju i potpuno financiranje prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola, jednokratne potpore studentima, financiranje osobnih asistenata u vrtićima i školama, uskrsnice umirovljenicima, financiranje dnevnog boravka za djecu s posebnim potrebama i za umirovljenike, stipendije djeci hrvatskih branitelja i za deficitarna zanimanja, potpore poljoprivrednicima, potpore poduzetnicima i obrtnicima.

Posavec je naglasio kako će se ove sve stavke i dalje zadržati u proračunu, a u nekim dijelovima će se i povećati.

Nakon dosad realiziranih preko 70 kapitalnih projekata, proračunom za iduću godinu predviđaju se nove kapitalne investicije. Riječ je o obrazovnim, zdravstvenim i društvenim projektima koji se tiču energetske obnovi Županijske bolnice Čakovec, rekonstrukcije zgrade Feštetić u Čakovcu u centar palijativne skrbi, rekonstrukcija Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, izgradnje Regionalnog centra kompetentnosti iz strojarstva, obnovi Gospodarske škole Čakovec i Osnovne škole Strahoninec, dogradnji Osnovne škole Macinec te rekonstrukciji Područne škole Gornji Hrašćan, izgradnji školske dvorane Osnovne škole Sveta Marija, izgradnji tri fotonaponske elektrane u Centru znanja, centrima za osobe s invaliditetom i za ranu intervenciju u djetinjstvu i rekonstrukcijama domova kulture u Macincu i Donjoj Dubravi.

Kako je istaknuo čelni čovjek Međimurske županije, proračun sadrži preko 40 kapitalnih projekata koji će se realizirati ili su već u tijeku, od kojih su 23 projekta obuhvaćena u samom proračunu, a u njih 17 Međimurska županija je partner ili daje potporu. Proračun je u simbiozi s Nacionalnom programu oporavka i otpornosti, Razvojnim sporazumom za sjever Hrvatske, industrijskom tranzicijom sjevera Hrvatske i višegodišnjim financijskim planom Europske unije za sedmogodišnje razdoblje.

-To je tih pet komponenti kroz koje će postojati šansa za raspisivanje natječaja i prijavu projekata kako bi ih onda županijski proračun u nekom manjem dijelu sufinancirao ili davao jednu snažnu podršku – rekao je Posavec dodavši kako je način izrade ovakvog proračuna budućnost jer je izvorni prihod usmjeren na potrebe građana, dok se investicije financiraju iz vanjskih izvora, najviše iz EU fondova.

Kako bi financirala kapitalne projekte Međimurska županija ide u kreditno zaduženje u iznosu od 20 milijuna kuna, kao potencijalni osigurač, a povrat sredstava bit će povučen iz EU fondova. Uskoro kreću i nove investicije na području poduzetničke zone „Poslovni park Međimurje” gdje će se odlukom Skupštine prodati sedam zemljišta ukupne vrijednosti 17,3 milijuna kuna, a kako je potvrdio župan Posavec, interes za kupnju zemljišta itekako postoji.

Međimurska županija će financirati i higijenske uloške za učenice osnovnih škola i srednjih škola za što će iz proračuna osigurati oko 60 tisuća kuna, a osigurat će se i 1,2 milijuna kuna kako bi svaki srednjoškolac ponovno dobio 300 kuna na početku školske godine za školske potrepštine. Prihvaćeni su i amandmani vijećnika HDZ-a koji se odnose na proširenje parkirališta i ceste kod Osnovne škole Selnica, a unatoč tome što amandman za povećanjem jednokratne potpore studentima Međimurske županije sa 600 na 1000 kuna zbog tehničkih razloga nije prihvaćen, župan Posavec naglasio je kako se ta stavka ionako planira povećati narednih godina.

tklopotan/sjever.hr
17.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.