Now Reading:
Jeste li znali da su FOI-jevci dobitnici Državne nagrade za volontiranje? Upoznajte njihove najvolontere, poslužit će vam kao inspiracija
Full Article 4 minutes read

Jeste li znali da su FOI-jevci dobitnici Državne nagrade za volontiranje? Upoznajte njihove najvolontere, poslužit će vam kao inspiracija

Jeste li znali da je Centar za volontiranje i humanitarni rad FOI-ja uz niz nagrada i priznanja koje su osvojili njihovi volonteri, kao što su nagrada Najvolonter Varaždina i nekoliko Rektorovih i Dekanovih nagrada osvojio i Državnu nagradu za volontiranje? Ovo vjerojatno i ne čudi s obzirom na činjenicu da njihovi vrijedni studenti volontiraju i provode razne humanitarne akcije tijekom cijele godine, a upravo smo nedavni Međunarodni dan volontera iskoristili kako bismo doznali kakve sve humanitarne i volonterske akcije spremaju.

Centar za volontiranje i humanitarni rad Fakulteta organizacije i informatike Varaždin pod vodstvom prof. dr. sc. Sandre Lovrenčić i koordinacijom prof. dr. sc. Violete Vidaček-Hainš, djeluje desetak godina i okuplja nastavnike i studente s ciljem potpore lokalnoj i međunarodnoj zajednici, a volonteri godišnje ostvare nekoliko stotina volonterskih sati. O iskustvima i motivima za volontiranje popričali smo s dvojicom studenata, Jerryem Johnom Antolosom i Božom Kvesićem koji su ove godine za volontiranje i humanitarni rad dobili i priznanje Fakultetskog vijeća FOI-ja.

Među njihovim studentima promovira se voluntarizam kao sastavni i vrijedan dio studentskog života, a projekti koji su obilježili prethodnu akademsku godinu su tradicionalna akcija dobrovoljnog darivanja krvi koju Centar provodi u suradnji sa Studentskim zborom i Općom bolnicom Varaždin te Festival znanosti 2021. koji se ove godine održavao na temu „Kultura znanosti. Što je kultura i gradimo li kulturu znanosti?“.

U protekloj su godini organizirali i ekološku akciju Zelena čistka s temom održivosti i ekologije, razne humanitarne akcije, koncerte i online turnire za prikupljanje sredstava studentima stradalim u potresu, a kako bi podržali najveću nacionalnu kampanju posvećenu zaštiti okoliša, FOI se ove godine uključio u akciju te čišćenjem okoliša oko Fakulteta obilježio Svjetski dan čišćenja.

Kako naglašava Jerry John Antolos, student diplomskog studija na FOI-ju i studentski koordinator u Centru za volontiranje i humanitarni rad, na pitanje o svojim motivima za uključivanje u volonterske aktivnosti mnogo je puta odgovarao i svaki mu je put teško pojasniti tu motiviranost. Ipak, ističe da osjećaj koji dobije nakon uspješno odrađene akcije nikakav novac ne može zamijeniti. Kao i Jerry, student Božo Kvesić želi ponajprije pomoći potrebitima i upravo je osjećaj zadovoljstva nakon uspješno provedene akcije ono što ih gura dalje, a kako bi uspijevali na vrijeme izvršavati sve svoje obaveze ključno je kvalitetno upravljanje vremenom.

Iako je pandemija utjecala i na njihove aktivnosti, ovi vrijedni studenti naglašavaju da iako su neki projekti kao što je posjet kolega s jednog američkog sveučilišta otkazani, dosta njihovih akcija je i nastalo upravo u to vrijeme. Kako nam je ispričao Božo, jedna od njih je i online humanitarni koncert za studente s potresom pogođenih područja, a dojmovi i odaziv bili su fantastični.

Da će im volontiranje i uključivanje u razne humanitarne i volonterske aktivnosti itekako pomoći u daljnjoj karijeri, ali da ih i gradi kao osobe i čini boljim ljudima, potvrdio nam je i Jerry istaknuvši kako je kroz volontiranje stekao vrijedne komunikacijske i administrativno-organizacijske vještine zbog čega je to izvrsna podloga za sve buduće izazove. I sam Fakultet prepoznaje i potiče voluntarizam i humanitarni rad pa svake godine nagrađuje svoje najistaknutije profesore i studente, a za ovogodišnje priznanje predloženi su upravo Jerry i Božo te njihova kolegica Maja Benkus.

Uz svoje tradicionalne aktivnosti koje će nadopunjavati akcijama ovisno o epidemiološkoj situaciji, u novoj akademskoj godini Centar u suradnji s Varaždinskom biskupijom i Caritasom Varaždinske biskupije omogućava studentima da volontiraju u pučkoj kuhinji te ih na taj način potiče da pomognu lokalnoj zajednici i osvještava o potrebama njihovih sugrađana.

Uz poruku svim studentima i građanima, kako mladima tako i onim starijima da se uključe u humanitarni i volonterski rad i na taj način doprinesu društvu, studenti su zaključili kako se volontiranjem stvara bolje sutra i gradi bolje društvo koje brine o svojoj lokalnoj zajednici.

Iako su sve ove humanitarne i volonterske akcije samo mali djelić svega onog što Centar u normalnim okolnostima provodi, one ujedno oslikavaju i širok spektar njihovog djelovanja, a svi se nadaju da će u novoj, 2022. godini podići svoje aktivnosti na mnogo višu razinu, kakva je i bila prije pandemije.

tklopotan / www.sjever.hr
15.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.