Now Reading:
Ministrica Vučković u Zagrebačkoj županiji, isplaćeno više od 588 milijuna kuna kroz Program ruralnog razvoja
Full Article 2 minutes read

Ministrica Vučković u Zagrebačkoj županiji, isplaćeno više od 588 milijuna kuna kroz Program ruralnog razvoja

ministrica vuckovic

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u srijedu posjetila Općinu Dubravica pri čemu je obišla lokalne proizvođače te u nazočnosti zamjenika župana Zagrebačke županije Ervina Kolareca, pročelnika za poljoprivredu Zagrebačke županije Josipa Kraljičkovića i načelnika Oćine Dubravica Marina Štritofa održala sastanak s tamošnjim stočarima, poljoprivrednicima i predstavnicima prehrambenog sektora na temu aktualnosti u lokalnoj poljoprivredi, pri čemu je saslušala primjedbe i sugestije te još jednom izrazila spremnost na nastavak svekolike podrške Ministarstva stočarstvu i poljoprivredi ovog područja.

Između ostalog, ministrica Vučković je prilikom posjeta županiji obišla svinjogojsku farmu tvrtke BIFF d.o.o. koja djeluje od 2007. godine te je vodeća po godišnjoj isporuci tovljenika u Zagrebačkoj županiji.

Govoreći o prioritetima u nacionalnoj poljoprivrednoj politici, ministrica Vučković je istaknula ranjivost stočarske proizvodnje, osobito svinjogojske.

– Ova Vlada i Ministarstvo kroz niz ciljanih sektorskih mjera reagira na izazove i osigurava pomoć stočarima koji su suočeni s velikim udarima, a danas sam ovdje da još jednom pošaljem poruku o vitalnoj važnosti svinjogojstva za hrvatsku poljoprivredu. U tom kontekstu, donesen je program pomoći hrvatskom stočarstvu vrijedan 171 milijuna kuna, putem kojeg je osigurano još 35 milijuna za proizvođače tovnih svinja te 30 milijuna za uzgajivače krmača. Uz to, uspješno je realizirano značajno povećanje sredstava za dobrobit životinja te kreirana nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja na oranicama – izjavila je Vučković.

Zbog otežanih uvjeta poslovanja u sektoru poljoprivrede zbog koronakrize osigurana je krizna potpora u okviru europskih i nacionalnih sredstava, pri čemu je u Zagrebačkoj županiji isplaćeno 24,5 milijuna kuna COVID mjera pomoći. Kroz Program ruralnog razvoja do sada je u Zagrebačkoj županiji ugovoreno 810 milijuna kuna te isplaćeno više od 588 milijuna kuna, pri čemu je u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno 38 projekata vrijednosti veće od 109 milijuna kuna što uključuje, između ostalog, osam ulaganja u dječje vrtiće, dva ulaganja u sektor vodoopskrbe, te deset ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta. Ukupni iznos potpore isplaćen u okviru financijskih instrumenata Programa ruralnog razvoja za područje Zagrebačke županije iznosi 23,8 milijuna kuna.

foto: arhiva

www.sjever.hr
16.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.