Now Reading:
Reformisti za varaždinski gradski proračun
Full Article 4 minutes read

Reformisti za varaždinski gradski proračun

Uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina koja će se održati danas, predsjednik Gradske organizacije Reformista Varaždin Robert Vugrin, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan i dr. Mirjana Kolarek Karakaš, vijećnica u Gradskom vijeću Grada Varaždina s liste Reformista održali su konferenciju za medije.

Prije mjesec dana Reformisti su predstavili konkretne zahtjeve za proračun Grada Varaždina za 2022. godinu, a sukladno izbornom programu Reformista za Grad Varaždin i Sporazumu o programskoj suradnji u Gradskom vijeću Grada Varaždina u mandatu 2021.-2025. godine, potpisanom s SDP-om.

U svojim prijedlozima Reformisti su se vodili s dva glavna cilja – briga o najugroženijim skupinama – socijalno ugroženim sugrađanima, umirovljenicima i djeci te aktivno korištenje EU fondova, po čemu je Grad Varaždin u mandatu bivše gradske vlasti bio među najgorima u Hrvatskoj, ističu Reformisti.

Definirane točke programa, a koje su uvrštene u proračun 2022. godine su:

• Osiguranje jačeg sufinanciranja produženog boravka za svu djecu od 1.-4. razreda osnovne škole – U proračunu su osigurana nova dodatna sredstva od 1mil kn koja će omogućiti da se mjesečni udio roditelja smanji sa postojećih 230kn na 140kn.

• Sufinanciranje prehrane za svu školsku djecu – U proračunu su osigurana nova dodatna sredstva od 1 mil kn koja će omogućiti da Grad svim učenicima osnovnih škola na području Grada sufinancira prehranu u iznosu od 2kn po obroku

• Jačanje pronatalitetne politike povećanje donacija za novorođenu djecu – i za ovu stavku su u proračunu su osigurana nova dodatna sredstva od 1mil kn koja će omogućiti da se umjesto dosadašnjih 2.000kn svakom novorođenom djetetu s prebivalištem na području Grada Varaždina donira 5.000kn

• Uspostava sustava praćenja mentalnog zdravlja – Postignut je veliki pomak kroz odluku da se usluge rane intervencije počinju pružati unutar već postojećeg Centra za pružanje usluga u zajednici Varaždin. Za rad Centra osigurano je 755.000 kuna.

• Održavati sustav gerontodomaćica, koji sufinancira EU, a provodi Crveni križ – s obzirom da putem EU fondova nije osiguran nastavak ovog važnog projekta, u proračunu je osigurana nova stavka od 300.000 Kn koja će omogućiti da se nastavi s projektom osiguravanja usluge gerontodomaćica za potrebite korisnike tijekom 2022. godine, ali i nastavak radnog odnosa samih žena koje su bile uključene u taj projekt.

• Uspostava dnevnih centara za starije po uzoru na centre koje je Županija prijavljivala i vođenje računa o spomenicima kulture i prepoznati pravovremeno mogućnost njihove obnove – u proračunu 2022. su pojedinačno navedene stavke Varaždinska kuća – projektna dokumentacija za rekonstrukciju 365.000 kn, Gradska vijećnica – projektna dokumentacija za energetsku obnovu 200.000 kn, za Spomen kuću Jalkovečkim žrtvama – možemo konstatirati da je već krenula sanacija okoliša, a u proračunu postoji i skupna stavka za „Otkup zemljišta i nekretnina“ sa ukupno 7.250.000 kn od kojih 5.000.000 za projektnu dokumentaciju, koja omogućuje i projektiranje dnevnog centra za starije i po potrebi otkup nekretnine u tu svrhu

• Osigurati budžete za pojedine mjesne odbore – Proračun za mjesne odbore je povećan i to za 10%, no ono što nedostaje je osiguravanje transparentnosti raspodjele sredstava po mjesnim odborima. Jasno je da postoji određeni fiksni iznos za hladni pogon mjesnog odbora, no tražimo da se javno i transparentno objavi i kojim varijabilnim dijelom pojedini mjesni odbor može raspolagati tijekom 2022. godine autonomno za planiranje projekata od društvenog značaja.

• Jedna od točaka u potpisanom Sporazumu je i program za sufinanciranje umirovljenika –povećanje i cenzusa i isplaćivanih iznosa – Već je ove godine povećani cenzus na 2.500 kuna (sa dosadašnjih 2.000 kuna) pa je time obuhvaćeno novih više od 4000 korisnika, a dodatno je i iznos božićnice povećan sa 150 na 200 kuna.

– Na kraju možemo konstatirati da su točke našeg programa koje stavljaju naglasak na dvije komponente – socijalni programi i razvojni projekti – prepoznate, uvažene, dobile su priliku za realizaciju osiguravanjem stavaka i određenih iznosa u proračunu, što jasno bude i razlog zbog čega će vijećnici s liste Reformista ovaj proračun podržati – najavili su.

www.sjever.hr
10.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.