Now Reading:
NE OKREĆIMO GLAVU OD NASILJA Župan Kolar: Ovu poruku ću slati iz godine u godinu, želimo biti i jesmo županija s nultom stopom tolerancije na nasilje!
Full Article 3 minutes read

NE OKREĆIMO GLAVU OD NASILJA Župan Kolar: Ovu poruku ću slati iz godine u godinu, želimo biti i jesmo županija s nultom stopom tolerancije na nasilje!

Akcija „I tebe se tiče” nastala u suradnji Krapinsko – zagorske županije i Doma za žrtve nasilja u obitelji „Novi početak” započela je 25. studenog na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Krapini, a u petak na Međunarodni dan ljudskih prava 10 ploča s porukama žena žrtava nasilja preselilo se u Donju Stubicu.

Kako je naglasio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, nakon što su vidjeli kakav je odjek, donijeli su odluku da ova akcija prođe kroz čitavu županiju kako bi poruka došla do svih.

-Na Međunarodni dan ljudskih prava pitamo se što ljudi žele. Žele siguran posao, sigurnost za sebe i svoju obitelj, a to je sigurno i nenasilje. Zbog toga se poklopilo da na današnji dan, Međunarodni dan ljudskih prava ovdje u Donjoj Stubici i dalje šaljemo poruku da želimo biti i jesmo županija s nultom stopom tolerancije na nasilje, na bilo kakav oblik nasilja, nasilje nad ženama, djecom, vršnjačko nasilje, a u javnosti moramo stvoriti takvu atmosferu da svatko tko čak i pomišlja na nasilje, bez obzira na ime i prezime, poziciju, funkciju, je li političar ili ne, da zna da će biti kažnjen – istaknuo je župan Kolar.

Poručivši kako ne smijemo okretati glavu jer sve ono što se danas događa nekome drugome, sutra se može dogoditi nama ili našim bližnjima, župan Kolar rekao je kako maksimalan doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama trebaju dati upravo muškarci koji su u više od 99 posto slučajeva odgovorni za nasilje u obitelji.

-Ovu poruku ću slati iz godine u godinu u svih 32 jedinice lokalne samouprave sve dok brojke nasilja u obitelji na području Krapinsko-zagorske županije i u Hrvatskoj neće biti manje. Naš projekt „Novi početak” nažalost nam je zadao zadatak da povećamo kapacitete, a nadam se da u onom trenutku kada sigurnu kuću izgradimo i stavimo u funkciju nikada neće biti puna kao što je nažalost danas – zaključio je župan.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug pojasnila je kako se ova akcija nakon Donje Stubice seli u Zlatar, a njome se želi osvijestiti građane o učestalosti nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te poslati poruku osnaženja za žrtve.

-Nasilje se tiče svih nas i odgovornost je svih nas da tu poruku pošaljemo kako bi žrtva skupila hrabrosti izaći iz začaranog kruga nasilja – poručila je Gregurović Šanjug i dodala kako Krapinsko-zagorska županija nažalost bilježi ukupan porast prekršaja i kaznenih djela nasilja u obitelji, a njihov SOS telefon bilježi porast broja korisnica.

Poruke žena žrtava nasilja ispisane na 10 ploča upućene su drugim žrtvama nasilja, ali i svima koji na bilo koji način mogu pomoći. One osvještavaju, motiviraju i ohrabruju žrtve na prijavu nasilja.

Podsjetimo i kako je neki dan voditeljica SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije Vendi Keserica na press konferenciji objavila novo radno vrijeme savjetovališta i SOS telefona koji sada radi 10 sati dnevno čime se ostvaruje proširivanje postojećih usluga koje se nude na području Županije.

tklopotan / www.sjever.hr
10.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.