Now Reading:
TRENDI, PROFESIONALNO I S VISOKOM KVALITETOM: U Termama Tuhelj započeo Kongres hrvatskog kampinga, zamjenica Petek: Imamo puno toga za pokazati, a postoji i veliki interes!
Full Article 4 minutes read

TRENDI, PROFESIONALNO I S VISOKOM KVALITETOM: U Termama Tuhelj započeo Kongres hrvatskog kampinga, zamjenica Petek: Imamo puno toga za pokazati, a postoji i veliki interes!

Kamping Udruženje Hrvatske ove godine već 15. godinu zaredom organizira Kongres hrvatskog kampinga, centralni skup razmjene znanja, iskustva, edukacije i susreta hrvatskog kamping sektora i srodnih djelatnosti. Nakon prošlogodišnjeg online izdanja, ove se godine kongres održava u Termama Tuhelj.

U svojim dugogodišnjim realizacijama kongres je mnogobrojnim sudionicima pružio priliku upoznavanja razvojnih trendova, europskog i hrvatskog kampinga, upoznavanja alata i načina promocije… Ovaj je kongres iznjedrio mnogobrojne suradnje s direktorima predstavništva Hrvatske turističke zajednice, a razgovori s inozemnim i domaćim stručnjacima otvora put ka novim idejama i dodatnoj motivaciji, ali i novitetima u grani turizma.

Ne treba posebno napominjati kako su protekle dvije godine bile izrazito teške za turizam općenito, no to je bila prilika za nadogradnju, razvoj i nove ideje koje se na kongresu pretaču i dijele među sudionicima. Na otvorenju kongresa je sudjelovala i zamjenica župana Krapinsko – zagorske županije, Jasna Petek koja je istaknula kako je Krapinsko – zagorska lider kontinentalnog turizma Republike Hrvatske.

– Krapinsko – zagorska županija odredila je stratešku granu razvoja turizma, a četiri od prvih pet strateških projekata koje smo pripremili za buduće razdoblje vezani uz granu turizma. U Krapinsko – zagorskoj županiji postoji veliki interes i privatna inicijativa za bavljenje i otvorenje različitim vidovima turizma što nam je izuzetno važno, a to se vidi i iz rezultata. Imamo puno toga za pokazati, nudimo netaknutu prirodu, srdačne ljude, odličnu gastro i eno ponudu, naše Terme i još puno toga – poručila je prilikom otvorenja kongresa zamjenica Petek.

Voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije, Sanja Škrinjar istaknula je kako je aktualna pandemija dovela do situacije lošijih rezultata u odnosu na prethodne godine, no trenutne su brojke, kako ističe Škrinjar, zadovoljavajuće.

– Mi smo jedna od vodećih kontinentalnih turističkih destinacija. Izuzev Grada Zagreba i Karlovačke županije mi smo po broju ostvarenih dolazaka i noćenja treća kontinentalna županija. Do jučerašnjeg dana ostvarili smo 142 tisuća dolazaka i 286 tisuća noćenja što je u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, 84 posto dolazaka i nešto manje od 82 posto u noćenjima. Držimo palčeve da na kraju godine kada se sve sumira da nam cijeli hrvatski turizam bude na tim postocima – kazala je Škrinjar i dodala kako će Mehanizam za oporavak i otpornost zasigurno otvoriti nove mogućnosti za podizanje kvalitete u kamping sektoru.

Direktor je Hrvatske udruge turizma, nove krovne organizacije turističkih tvrtki i strukovnih udruga, Veljko Ostojić naglasio je kako je Hrvatska pobjednik Mediterana ove godine, a u čemu je najveću ulogu odigrao kamping svojim rezultatima noćenja i financijskim rezultatima te time postao perjanica hrvatskog turizma 2021. Također kao veliku važnost i plus turizma ističe beskontaktan booking i boravak što otvara put ka povećanju turističkih dolazaka u apsurdnim vremenima u kojima živimo.

– Svi znamo kako se promijenilo ponašanje u ovoj situaciji krize i sigurno da sa dodatnim promocijama s činjenicom da smo najbliži Mediteran. Velik je broj kampova digitaliziran gdje gosti mogu beskontaktno obaviti booking i boraviti u objektima neovisno da li su mobile home ili šatori, platiti svoj račun i otići kući. Optimistični smo i za narednu godinu očekujemo bolje rezultate nego 2021. godine – rekao je direktor Ostojić.

– Postoje dva osnovna izazove – pitanje radne snage i pitanje investicija koje su nam nužne za sljedeće godine da bi dizali konkurentnost. Jedan od bitnijih preduvjeta za investicije je rješavanje turističkog zemljišta jer neki kampovi ne mogu dizati kvalitetu – objasnio je Ostojić i dodao kako će strategija razvitka hrvatskog turizma koja bi trebala biti gotova naredne godine pokazati da ima određenog prostora za limitirani rast, ali isključivo u pravcu kvalitete.

mčaržavec/www.sjever.hr
09.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.