Now Reading:
Za nastavak života bez nasilja: Prva godina rada Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi početak
Full Article 2 minutes read

Za nastavak života bez nasilja: Prva godina rada Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi početak

Dom za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK s radom je započeo 7. prosinca 2020. godine. U proteklih godinu dana rada naglasak je stavljen na informiranje institucija koje pružaju podršku žrtvama obiteljskog nasilja, ali i stanovnika Krapinsko-zagorske županije, o postojanju ustanove u kojoj žrtve nasilja u obitelji mogu potražiti sigurnost i dobiti potrebnu psihološku i socijalnu podršku za nastavak svog života bez nasilja.

Osnivač Doma je Krapinsko-zagorska županija koja ujedno i financira troškove Doma. Dom NOVI POČETAK ostvario je uspješnu suradnju s centrima socijalne skrbi, policijom, zdravstvenim ustanovama, odgojno-obrazovnim ustanovama i jedinicama lokalne samouprave na području Krapinsko-zagorske županije te SOS telefonom i savjetovalištem za žene žrtve nasilja KZŽ. Veliku podršku radu Doma NOVI POČETAK, svojim iskustvima pružili su i Dom Duga Zagreb, Dom za žrtve obiteljskog nasilja ”Utočište Sv. Nikola” i Dom za žrtve obiteljskog nasilja Sigurna kuća Čakovec.

Usluga smještaja u Domu NOVI POČETAK besplatna je za korisnike, uz osigurane prehrambene i higijenske potrebe, čime se dodatno pruža podrška žrtvama nasilja, a koje se često nalaze u nepovoljnom ekonomskom položaju.

Osim toga, korisnici Doma NOVI POČETAK sudjeluju u svakodnevnim životnim aktivnostima, što uključuje samostalnu pripremu obroka, održavanje osobne higijene, higijene prostora Doma i okoliša Doma. Korisnici s djecom obavezni su izvršavati svoje roditeljske dužnosti vezane uz skrb, školovanje i odgoj djece. U svemu navedenom korisnicima podršku pružaju stručne radnice Doma. Dio korisnica tijekom boravka u Domu su se zaposlile, i na taj način osamostalile se za novi početak u svom životu.

Smještajni kapacitet Doma je za osam osoba. Od početka rada, u Domu NOVI POČETAK smješteno je 11 žena i 10 djece. Dosadašnje iskustvo nažalost pokazuje da postojeći smještajni kapaciteti nisu dostatni. U okviru projekta Novi početak ukupne vrijednosti 11,6 milijuna kuna, čiji nositelj je Krapinsko-zagorska županija, a Dom NOVI POČETAK i Centar za socijalnu skrb Krapina sudjeluju kao partneri, radi se na rekonstrukciji Doma na novoj lokaciji, čime će se osigurati smještaj za veći broj korisnika, od 12 do 15.

www.sjever.hr/kzz.hr
08.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.