Now Reading:
Mjesec borbe protiv ovisnosti u Krapinsko-zagorskoj županiji: ovogodišnja tema – ovisnost o internetu
Full Article 2 minutes read

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Krapinsko-zagorskoj županiji: ovogodišnja tema – ovisnost o internetu

Krapinsko-zagorska županija je i ove godine obilježila mjesec borbe protiv ovisnosti koji traje od 15. studenog do 15. prosinca. Kao ovogodišnja tema stručnog predavanja izabrana je ovisnost o internetu, a gošća predavačica bila je Lucija Vejmalka, izvanredna profesorica na studijskom centru Socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i stalna suradnica Centra za sigurni internet.

Kako je naglasila zamjenica župana Jasna Petek, ovo će predavanje služiti kao podloga i uvod za kasniju raspravu, ali i promišljanje što i kako dalje te koje aktivnosti provoditi u njihovim ustanovama, ali i Županiji.

Stručna predavanja se svake godine organiziraju prema izboru stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama i članica i članova Županijskog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga.

-Svi koji su u županijskom povjerenstvu zaključili su da je internet jedna od vodećih ovisnosti s kojima se danas susreću u svom radu prije svega kod djece i mladih. Naime, ovo vrijeme pandemije gdje smo mi i mlade i djecu usmjeravali prema digitalizaciji i online organiziranju sadržaja time smo samo dodatno dali vjetar u leđa svim onim nastojanjima mladih ljudi da se komunicira, susreće i mnoge aktivnosti organiziraju preko društvenih mreža online – poručila je Petek dodavši kako digitalizacija ima puno prednosti, no moraju postojati pravilna mjera i ravnoteža sadržaja.

Profesorica Vejmalka pojasnila je kako je internet, kao i sve drugo jako koristan, no s druge strane i jako opasan, a stvar je u tome da se mora naučiti koristiti njegovu dobrobit te smanjiti problematičnu uporabu.

Naglasila je kako se ovisnost često manifestira laganjem oko vremena provedenog na internetu te daljnjim korištenjem interneta unatoč svjesnosti o tome da radi više štete nego koristi. Međutim, govori Vejmalka, istraživanja pokazuju da se oko 30 posto djece ponaša rizično na internetu te bi mogli razviti ovisnost.

tklopotan / www.sjever.hr
08.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.