Now Reading:
Indeks pametnog grada – (SCI-smart city indeks)
Full Article 4 minutes read

Indeks pametnog grada – (SCI-smart city indeks)

Smart city indeks (SCI) ili u prijevodu indeks pametnog grada rangira gradove (njih ukupno 109) na temelju ekonomskih i tehnoloških podataka o nekom gradu, odnosno procjenjuje percepciju stanovnika o stvarima vezanim za strukturu i primjenu tehnologije koja im je dostupna u njihovom gradu.

Ovaj indeks rezultat je suradnje IMD organizacije i Sveučilišta u Singapuru za tehnologiju i dizajn (SUTD) koji su 2017. godine kreirali ovaj pokazatelj kako bi pružili ujednačeni pogled na ekonomske i tehnološke aspekte pametnih gradova, ali i ljudske dimenzije pametnih gradova poput kvalitete života i ostalih.

Na što se u konačnici svodi indeks „pametnog grada“?

Sama metodologija izračuna indeksa pametnog grada svodi se na bilježenje percepcije 120 stanovnika u svakom gradu. Sastoji se od procjene percepcije vezano za dva područja, a to su: postojeća infrastrukturu gradova u kojima žive ispitanici i drugo, dostupnost tehnologije i usluga. Kod procjene percepcije za oba područja se ocjenjuju pet ključnih faktora: zdravlje i sigurnost, mobilnost, aktivnosti, mogućnosti i upravljanje. Konačni rezultat za svaki grad izračunava se pomoću percepcije posljednjih dviju godina istraživanja. Nakon toga se gradovi grupiraju u četiri grupe prema UN-ovom indeksu ljudskog razvoja (HDI) i ekonomiji kojoj pripadaju. Unutar te svake HDI grupe, gradovi se procjenjuju na ljestvici od AAA do D, temeljem percepcije ocjene svakog grada i uspoređuje s ocjenama svih ostalih gradova unutar iste skupine, npr. grupa 1 (skala AAA–AA–A–BBB– BB) ili grupa 4 (skala CCC–CC–C–D). Nakon toga se predstavljaju rezultati kao ukupna pozicija grada na ljestvici od 1 do 109, te kao ocjena za svako od dva spomenuta područja i na kraju ukupno. Za detalje oko pojedinih profila i rangova gradova možete pogledati ovdje https://www.imd.org/smart-city-observatory/smart-city-index/

Prema riječima Brune Lanvina predsjednika IMD SCO organizacije i rezultatima istraživanja 2020. godine, rezultati sugeriraju kako bi gradovi koji su uspjeli kombinirati „tehnologije, vodstvo i snažnu kulturu” zajedničkog života i djelovanja “trebali bolje podnijeti najštetnije posljedice COVID krize i ostalih kriza u budućnosti.

U 2020. godini tri vodeća pametna grada su Singapur, Helsinki i Zürich. Singapur je zauzeo zavidnu 1. poziciju na ljestvici od ukupno 109 gradova, a ocjena strukture grada pripala je rangu AAA kao i ocjena tehnologije. Singapur je otočni-grad država smješten na jugu Malajskog poluotoka u JI Aziji i broji 5.6 milijuna stanovnika. Po bruto nacionalnom proizvodu spada u sam vrh zemalja koje imaju veliko bogatstvo po stanovniku, samo je Katar iznad Singapura. Ispitanici su morali odabrati 5 od 15 ponuđenih prioritetnih područja koje smatraju najhitnijim za rješavanje u gradu. Istaknuli su kao hitno slijedeća područja: pristupačno stanovanje, stupanje u radni odnos, rješavanje nezaposlenosti, zdravstvena usluga i javni transport. Zanimljivo je kako skoro 32,8 % ispitanika smatra hitnim rješavanje zagušenja na cestama. Helsinki s populacijom od 1,18 milijun stanovnika spada na drugo mjesto po pametnom gradu, a njegovi stanovnici smatraju kako hitno treba rješavati pitanje usluga u zdravstvu, pristupačno stanovanje, javni prijevoz, recikliranje i sigurnost. Dok u gradu Zürichu s 1,2 milijuna stanovnika koji je na trećoj poziciji stanovnici smatraju kako grad mora hitno rješavati probleme vezane pristupačnog stanovanja, zagušenja na cestama, zagađenje zraka, sigurnost i zelen površine.

Za razliku od spomenutih, vodećih pametnih gradova, posljednji na ljestvici odnosno 109. je grad Lagos koji se nalazi u Nigeriji i broji 13,1 milijuna stanovnika. Njegovi stanovnici su odgovorili kako prednost hitnosti u rješavanju problema grada daju prije svega rješavanju sigurnosti, zatim pristupačnosti stanovanja, nezaposlenosti, zagušenja na cestama i usluge u zdravstvu.

Za sada niti jedan hrvatski grad nije na ljestvici od 109 pametnih gradova, ali razlog leži u tome što hrvatski gradovi nisu bili predmet istraživanja što ne znači da Hrvatska nema pametni grad. Naime, 2020. godine grad Rijeka je dobio priznanje za pametni grad. Ova nagrada uzima u obzir tehnološka napredna rješenja te učinkovitost i prepoznatljivost pojedinih projekata iz tog područja odnosno procjenjivala su se područja poput pametne administracije, greenfield programa, komunalije, transport i sigurnost. Odmah iza Rijeke slijedi Zagreb.

Izvor: https://www.imd.org/smart-city-observatory/Home/ ; https://www.rijeka.hr/grad-rijeka-najbolji-u-hrvatskoj-u-kategoriji-smart-city-pametni-grad/

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/).

www.sjever.hr
08.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.