Now Reading:
DOSTA JE. PRIJAVIMO NASILJE – I tebe se tiče!!! U Zagorju evidentiran ogroman porast nasilja prema ženama starije životne dobi te zaposlenim osobama!
Full Article 4 minutes read

DOSTA JE. PRIJAVIMO NASILJE – I tebe se tiče!!! U Zagorju evidentiran ogroman porast nasilja prema ženama starije životne dobi te zaposlenim osobama!

Punih 16 dana aktivizma provodi se na području Zagorja, a koji su započeli u studenom, a završiti će 10. prosinca s Danom ljudskih prava. Krapinsko – zagorska županija s ciljem osvješćivanja i senzibilizacije javnosti provodi mnogo aktivnosti i novina jer… Potrebno je organizirati sustav i društvenu svijest na način da zaista postoji nulta tolerancija na nasilje u društvu i zajednici.

S istim je ciljem danas u prostorijama Galerije Grada Zaboka održana konferencija na kojoj je sudjelovala dožupanica Krapinsko – zagorske županije Jasna Petek, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug te voditeljica SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije Vendi Keserica. Novitet koji svakako treba naglasiti je novo radno vrijeme savjetovališta i SOS telefona koji će od sada raditi 10 sati dnevno.

Dožupanica Petek istaknula je kako se kroz ranije spomenutu akciju žele podijeliti nove informacije vezane uz preventivu, ali i podršku, savjetovanje i informiranje žrtava obiteljskog nasilja i ostale javnosti.

– Nasilje je definitivno u porastu, ovo je vrijeme pandemije to, nažalost, pospješilo i imamo podatke MUP-a koji pokazuju da je broj kaznenih djela koji su se dogodili na štetu obitelji, djece i žena u obitelji u porastu. Isto tako, određene informacije koje se dobivaju putem SOS telefona, savjetovališta govore o tome da je nasilje u porastu – izvijestila je Petek i dodala kako je najveći porast fizičkog nasilja usmjeren prema ženama starije životne dobi te zaposlenim osobama zbog čega se i usluga savjetovanja i informiranja preko SOS telefona proširuje, što s jedne strane znači veliku potrebu, ali i veliku priliku i podršku svim žrtvama obiteljskog nasilja.

– Pozivam i hrabrim sve žene i muškarce koji su žrtve nasilja da to prijave, ali i sve nas koji živimo u okolini u kojoj je evidentno nasilje, da prijavimo nasilje. Nasilje se tiče svih nas i naša kampanja zato i nosi naziv „I tebe se tiče” – poručila je zamjenica Petek.

Pročelnica Gregurović Šanjug podsjetila je na sam početak provedbe projekta Novi početak koji je vrijedan 11,6 milijuna kuna, koji će trajati do prosinca 2023. godine, čiji je nositelj Krapinsko-zagorska županija, a partneri projekta Dom za žrtve nasilja u obitelji Novi početak i Centar za socijalnu skrb Krapina.

– Projekt je usmjeren na izgradnju infrastrukture, proširenje kapaciteta postojećeg doma za žrtve nasilja u obitelji i na čitav niz soft aktivnosti. Cilj projekta je proširiti postojeće usluge koje se nude na području županije, ali i uvesti neke nove usluge. Jedna od usluga koje se proširuju je usluga savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji i SOS telefona. Krapinsko-zagorska županija sklopila je ugovor na 12 mjeseci s Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba. Vrijednost ugovora je 144 tisuća kuna, a prošireno radno vrijeme u odnosu na postojeće bit će 10 sati dnevno, od 8 do 18 sati pet dana u tjednu plus jednu subotu u mjesecu – rekla je pročelnica i dodala kako ovim potezom ne završavaju aktivnosti vezane uz proširenje usluge savjetovališta SOS telefona već su u sklopu projekta planirani infrastrukturni radovi koji se odnose na uređenje novog prostora u kojem će djelovati SOS telefon i savjetovalište, a čija je vrijednost radova procijenjena na pola milijuna kuna.

Voditeljica savjetovališta Keserica istaknula je kako je u vrijeme pandemije došlo do porasta poziva te da se uglavnom radi o ženama starije životne dobi, ali bilježi se i porast seksualnog nasilja.

– Sve žrtve nasilja mogu nam se obratiti sa punim povjerenjem i, naravno, sve ono što radimo, radimo na anonimnoj bazi – dodala je Vendi.

– Ukoliko se ponuda širi, a govorimo o radnom vremenu, veća je vjerojatnost da će se žrtve nasilja javiti i ohrabriti – rekla je voditeljica savjetovališta i dodala kako i dalje nastavljaju s aktivnostima koje se tiču senzibilizacije šire javnosti o problemu rodno uvjetovanog nasilja kao i nasilja u obitelji.

mčaržavec/www.sjever.hr
08.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.