Now Reading:
DAN GRADA Lepoglava se nastavlja razvijati po mjeri mladih – gradonačelnik Škvarić: Ulaganje u djecu i mlade je ulaganje u budućnost grada!
Full Article 8 minutes read

DAN GRADA Lepoglava se nastavlja razvijati po mjeri mladih – gradonačelnik Škvarić: Ulaganje u djecu i mlade je ulaganje u budućnost grada!

Dan Grada prilika je za rekapitulaciju svega što se radilo u proteklih godinu dana, a projekata u Lepoglavi ne izostaje. Kontinuirano se ulaže u obrazovanje, mlade, gospodarstvo, infrastrukturu i kulturu, a Lepoglava se može pohvaliti i činjenicom da je jedini grad u Hrvatskoj koji je ove godine izgradio novi, ali i adaptirao postojeći vrtić. Dan Grada kojeg Lepoglava slavi 8. prosinca bio je povod za razgovor s gradonačelnikom Marijanom Škvarićem koji nam je otkrio što se sve radilo u proteklih godinu dana i koji su planovi za daljnji razvoj Grada.

Jedan od najvažnijih projekata na području Lepoglave u proteklom razdoblju bila je izgradnja novog vrtića u Višnjici te adaptacija postojećeg u Lepoglavi. Kako je naglasio gradonačelnik Škvarić, iako se o tome ne govori mnogo, Lepoglava je jedini grad u Hrvatskoj koji je u istoj godini i izgradio novi i adaptirao već postojeći vrtić.

– Izgrađeni vrtić u Višnjici otvoren je u listopadu ove godine i u njega je upisano 53 djece. Istovremeno, adaptiran je dječji vrtić u Lepoglavi koji sada prima 120-ero djece te je otvorena i jaslička skupina – opisao je gradonačelnik Škvarić i dodao kako je u adaptaciju postojećeg i izgradnju novog vrtića uloženo gotovo 18 milijuna kuna.

Uz privatni vrtić u Žarovnici riješen je problem liste čekanja i predškolskog obrazovanja čime Lepoglava pokazuje kako se vodi kvalitetna demografska politika. Zahvaljujući potpori u iznosu od 1,3 milijuna kuna od Ministarstva znanosti i obrazovanja, lepoglavski vrtići rade do 18 sati što je velika pomoć roditeljima.

Osim u predškolsko obrazovanje, Grad puno ulaže u školsko obrazovanje, od sufinanciranja cjelodnevnog boravka u školi, nagrađivanja najboljih učenika, financiranja programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda te stipendiranja učenika i studenata. Sve tri lepoglavske škole imaju jednosmjensku nastavu, a uz to, Grad svim svojim osnovnoškolcima financira radne bilježnice za što iz svog proračuna izdvaja 200 tisuća kuna. Sufinancira se i prijevoz učenika, a ove je godine samo na nagrađivanje učenika i njihovih mentora koji su osvojili prva tri mjesta na državnim i županijskim natjecanjima izdvojeno 30 tisuća kuna.

-Uz sve ovo što radimo već godinama, ove godine uključili smo se u projekt osiguravanja besplatnih higijenskih uložaka za sve djevojčice u osnovnim školama čime smo postali četvrti takav grad u Hrvatskoj – kazao je gradonačelnik.

U sljedećoj godini, Grad Lepoglava će za obrazovanje izdvojiti 858 tisuća kuna, od čega će najveći dio otpasti na stipendije studenata.

-Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost djece i mladih, ali i budućnost grada – naglasio je Škvarić.

Lepoglava je i grad sporta te za njega izdvaja preko 1,1 milijun kuna. Sufinanciraju se razni programi u sportskim klubovima, a jedan od nekoliko festivala koji se održavaju u Lepoglavi je i Festival sportske rekreacije na selu. U sport su uključeni svi uzrasti i djecu se već od vrtićkih dana kroz druženja s kineziolozima nastoji potaknuti na bavljenje sportom, a korištenje sportske dvorane za sve je sportske klubove, škole i vrtiće besplatno.

Osim u sport i obrazovanje, Grad ulaže i u svoje mlade i nastoji im osigurati uvjete za kvalitetan život. Kako bi mlade obitelji potaknuli na ostanak, Grad Lepoglava dodjeljuje im potpore za rješavanje njihovog stambenog pitanja za što je ove godine osigurano čak 200 tisuća kuna.

Kako je pojasnio gradonačelnik Škvarić, ovim programom kroz koji Grad sufinancira gradnju ili kupnju obiteljske kuće ili stana se osim pomoći mladim obiteljima na području Grada, želi potaknuti i ostale na doseljavanje u Lepoglavu.

-Grad Lepoglava je s dodjelom potpora za rješavanje stambenog pitanja mladim obiteljima započeo 2019. godine. Od tada, računajući i iznos koji je dodijeljen u ovoj godini, Grad je iz proračuna izdvojio 576 tisuća kuna. U tom je periodu mjeru iskoristilo 17 obitelji s gradskog područja – rekao je gradonačelnik.

Grad misli i na svoje starije sugrađane, pa za sufinanciranje pomoći u kući izdvaja oko 70 tisuća kuna godišnje, dodjeljuje im božićnice i uskrsnice za što je u ovoj godini izdvojeno 120 tisuća kuna, a za potrebe socijalne skrbi osigurava nešto manje od milijun kuna. Staračka domaćinstva su oslobođena i plaćanja komunalnog otpada, a Grad podmiruje i troškove pogreba.

Kako sam gradonačelnik Škvarić često ističe – snaga Grada su ljudi, a dokaz tome je i činjenica da Lepoglava potpomaže programe i projekte svojih udruga za što je ove godine izdvojila preko 400 tisuća kuna.

-Osim u udruge civilnog društva, gotovo 2,1 milijun kuna ulažemo i u Vatrogasnu zajednicu, ulažemo i u sportsku zajednicu i to oko 1,1 milijun kuna što je ukupno 3,6 milijuna kuna direktnog ulaganja u rad naših udruga, u naše ljude – naglasio je Škvarić osvrnuvši se i na novoizgrađene društvene domove u Lepoglavskoj Vesi, Viletincu i Žarovnici u vrijednosti od 2 milijuna kuna.

Istaknuvši važnost razvoja društvenog života u ukupnom razvoju Grada Lepoglave, Škvarić je kazao kako je jedan od preduvjeta prostor u kojem će se građani okupljati.

Svi ti domovi izgrađeni su pored sportskih igrališta, koja smo također izgradili, tako da zajedno čine jednu cjelinu koja građanima pruža mogućnost za provođenje brojnih zajedničkih aktivnosti – kazao je Škvarić.

Razmišljajući o svim sferama života građana, u Lepoglavi se razmišlja i o gospodarstvu. Tako je u 2021. godini Grad dodijelio potpore mikro subjektima malog gospodarstva za što je iz svog proračuna izdvojio 200 tisuća kuna. Pravo na bespovratnu potporu ostvarile su 22 tvrtke s maksimalnim iznosom od 15.000 kuna, odnosno sredstva u iznosu od 50 posto od vrijednosti uložene u investiciju. Ove su godine, zbog teške situacije u kojoj su se našle zbog pandemije koronavirusa, potpore mogle koristiti i tvrtke koje se bave ugostiteljskom ili trgovačkom djelatnošću. Osim navedene pomoći, istaknuo je gradonačelnik Škvarić, Grad Lepoglava donio je niz mjera za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa pa je tako sve poduzetnike oslobodio plaćanja komunalne naknade.

U kolovozu Grad je u suradnji s Hrvatskim vodama krenuo u novi projekt uređenja izvora rijeke Bednje čime će se obogatiti tamošnji prostor, ali i dodatno naglasiti zanimljiva i turistički privlačna činjenica, a to je da se jedan od dva izvora rijeke Bednje nalazi upravo na lepoglavskom području.

Jedan od kulturnih bisera Grada Lepoglave je i Međunarodni festival čipke koji se ove godine održao po 25. puta zaredom i učinio Lepoglavu čipkarskim središtem Europe. Jubilarni je Festival bio svojevrsna retrospektiva, presjek svih 25 festivalskih godina na kojem su se posjetiteljima pokazali najljepši primjerci čipke koje su bile izložene na Festivalu.

Uz čipku koja se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine, Lepoglava se može pohvaliti još jednim proizvodom – mlinčenim kolačem čije bi geografsko podrijetlo, na inicijativu gradonačelnika Škvarića i uz potporu Varaždinske županije, uskoro moglo biti zaštićeno. Ova jedinstvena receptura i način njegove pripreme prikazani su i na 25. Međunarodnom festivalu čipke.

Ovogodišnji Dan Grada obilježit će se bogatim programom koji je započeo u ponedjeljak podjelom darova djeci povodom blagdana Svetog Nikole te procesijom prema postajama križnog puta bl. Alojzija Stepinca i svetom misom u utorak, u srijedu će se održati svečana sjednica Gradskog vijeća, dok će u petak biti predstavljena zbirka pjesama Ljiljane Vuglač „Mušmule je okitio snijeg”. Neizostavan dio programa je i čaroban Advent u Lepoglavi koji traje od 15. prosinca do 9. siječnja, a posjetitelje očekuju klizalište, glazbeni program, raznolika gastronomska ponuda i prigodan božićni sajam.

tklopotan/sjever.hr 08.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.