Now Reading:
DAN GRADA KRAPINE Gradonačelnik Gregurović: Stvaramo bolju, moderniju i ljepšu Krapinu za kvalitetan život naših stanovnika i svijetlu budućnost mladih!
Full Article 6 minutes read

DAN GRADA KRAPINE Gradonačelnik Gregurović: Stvaramo bolju, moderniju i ljepšu Krapinu za kvalitetan život naših stanovnika i svijetlu budućnost mladih!

Dan Grada prilika je za rekapitulaciju svega što se radilo u proteklih godinu dana, a investicija, projekata i ulaganja u Krapini je zaista mnogo. Osim kontinuiranog ulaganja u gospodarstvu zahvaljujući čemu je Krapina po treći puta bila finalist za naslov najboljeg velikog grada za gospodarstvo, ulaže se i u komunalnu infrastrukturu, razvoj turizma, obrazovanje, ali i stanovnike, posebno mlade. Povodom Dana Grada razgovarali smo s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem koji trenutno obnaša svoj drugi mandat, a otkrio nam je daljnji smjer razvoja i buduće planove kojih ne izostaje.

Da razvoj Krapine ide u više nego dobrom smjeru, potvrđuje i činjenica da je ove godine ponovno bila jedan od finalista za naslov najboljeg velikog grada za gospodarstvo. Riječ je o jednoj od najprestižnijih kategorija nagrade „Najbolji grad”, a iako im je titula promakla za dlaku, gradonačelnik Gregurović ne skriva zadovoljstvo što su brojna ulaganja u smjeru razvoja gospodarstva vidljiva.

-Činjenica da smo po treći puta bili u finalu za izbor najboljeg velikog grada za gospodarstvo predstavlja veliku čast, ali i obavezu prema daljnjim ulaganjima i razvoju. Egzaktni pokazatelji govore da smo jedan od najboljih gradova za gospodarstvo u Hrvatskoj i na dobrom razvojnom putu – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima u gospodarski razvoj Grada, Krapina se može pohvaliti zavidnim brojem poduzetnika, a kako je naglasio Gregurović, jedna od mjera za poticanje njihovog poslovanja je oslobađanje od plaćanja komunalnih naknada prve dvije godine poslovanja.

-Krapina ima jednu od najnižih cijena za obračun komunalne naknade u Hrvatskoj i nemamo prirez što su sve faktori koji potiču investicije i gospodarstvo. Zahvaljujući tim mjerama imamo nisku nezaposlenost, a naši stanovnici imaju jednu od pet najvećih bruto plaća u velikim sredinama – pojasnio je čelni čovjek Krapine.

Kako je istaknuo Gregurović, Krapina trenutno ima dvije poduzetničke zone koje su zahvaljujući izgradnji produžetka Ulice Frana Galovića povezane s centrom grada, izvedena je optička mreža, a u tijeku je i izmjena prostornih i urbanističkih planova s ciljem dodatnog gospodarskog razvoja.

Unatoč pandemiji, ulaganja na području Krapine nisu stala. Dapače, Grad je donio niz mjera kojima ublažava posljedice izazvane pandemijom pa su tako poduzetnici čiji je rad u vrijeme pandemije bio obustavljen oslobođeni plaćanja komunalne naknade, ukinut je porez na potrošnju, smanjen porez na korištenje javnih površina za ugostiteljske terase, a već je prije ukinut i porez na kuće za odmor, dok prirez nikad nije ni uveden.

Osim u gospodarstvo, u Krapini se ulaže i u razvoj turizma, a gradonačelnik Gregurović naglasio je kako su u tijeku strateški projekti Crna Kraljica kojim će se napraviti kompletna obnova Starog grada i Park skulpture Forma prima te generirati novi turistički proizvodi, pješački most, suvenirnica, muzejski postav Crna kraljica, muzejski postav pećine i multimedijska dvorana.

-Želimo poticati razvoj turizma i unapređivati našu turističku ponudu i infrastrukturu kako bismo dodatno privlačili turiste i investicije i kroz nove i inovativne turističke proizvode poticali razvoj gospodarstva – kazao je Gregurović i dodao da je njegov primaran cilj da Krapina dobije jedno novo, ljepše i modernije lice kako bi bila grad ugodan za život koji ima sve što je ljudima potrebno, od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja.

Ipak, na putu prema budućnosti, Grad Krapina ne želi zaboraviti ni prošlost, kao ni one najzaslužnije za Hrvatsku kakva postoji danas, pa će uz podršku Ministarstva hrvatskih branitelja u centru grada urediti postojeći park kao spomen obilježje stradalim braniteljima u Domovinskom ratu.

Kroz proteklo se razdoblje puno radilo i na razvoju komunalne infrastrukture. Na području Grada Krapine postoji preko 200 kilometara nerazvrstanih cesta, dobar dio njih je saniran, a dotrajala komunalna infrastruktura je rekonstruirana. Neki od najvećih radova u proteklom razdoblju odnosili su se na rekonstrukciju podzemne infrastrukture i vodovodne mreže od Polja Krapinskog do Velike Vesi, a isti projekt započet je i u naselju Šabac u kojem se mijenjaju vodovod, odvodnja, plinska mreža i radi se priprema za optičku infrastrukturu, odnosno brzi internet. Kod Vatrogasnog doma je izgrađen kružni tok, u Ulici Ante Starčevića i kod Pekoma sanirani su dotrajali mostovi, a u ŠRC Podgora sagrađeno je nogometno igralište s umjetnom travom.

-Infrastruktura je preduvjet zadržavanja ljudi u našem gradu, a pred nama je još mnogo posla kako bismo napravili dodatan iskorak – rekao je gradonačelnik i dodao kako uskoro očekuju i dolazak novih investitora.

Naime, gospodarska se zona počela razvijati i otvarati zbog čega se očekuju novi investitori, a već je nekoliko ozbiljnih tvrtki kupilo zemljišta. Bez obzira na probleme koji su se kao posljedica pandemije pojavili u dvije najveće krapinske tekstilne industrije, kako je potvrdio gradonačelnik Gregurović, jedna je na korak do oporavka i dio radnica vraća se na posao.

Da Grad itekako brine o svom stanovništvu, posebno o mladima, potvrđuje i činjenica da Krapina sufinancira rješavanje njihovog stambenog pitanja i nudi im oko čak 35 tisuća kuna bespovratnih sredstava za kupnju stana ili kuće.

-Cilj naših poticaja je pružiti mladima pomoć u rješavanju njihovog stambenog pitanja kako bi se odlučili ostati u našem gradu. Osim toga ulažemo i u obrazovanje kako bismo privukli i zadržali visokoobrazovni kadar, a za stipendiranje naših učenika i studenata ulažemo čak 550 tisuća kuna kako bismo njima i njihovim roditeljima barem malo olakšali obrazovanje i potaknuli ih na školovanje – naglasio je Gregurović i dodao kako je u proteklom razdoblju završeno i krovište i ugrađen lift u Osnovnoj školi Augusta Cesarca, a ulagalo se i u Osnovnu školu Ljudevita Gaja gdje je uređen park, postavljene su antitraumatske podloge, nova stolarija i otvorena je učionica na otvorenom.

Gradonačelnik Gregurović u narednom razdoblju želi potaknuti gradnju, gospodarstvo, otvaranje novih poduzeća i drugih grana gospodarstva, a svemu tome su na dobrom putu jer je u Krapini od 2013. do danas broj nezaposlenih značajno pao, a istovremeno, broj zaposlenih se povećao. Od bitnijih projekata u budućem razdoblju izdvaja nastavak ulaganja u infrastrukturu, aglomeraciju, projekte Crna Kraljica i Šemničke Toplice, izgradnju nove tržnice, uređenje ŠRC centra u Podgori s izgradnjom dvorane, a razmišlja se i o izgradnji novog Vatrogasnog doma.

Uz čestitku svim građanima povodom Dana Grada Krapine, gradonačelnik je poručio kako će unatoč brojnim izazovima nastaviti raditi još snažnije i više.

-Nastavljamo razvijati turizam, gospodarstvo i infrastrukturu kako bi svi stanovnici naše lijepe Krapine imali što kvalitetniji život, a mladi prosperitetnu budućnost – zaključio je gradonačelnik Gregurović.

www.sjever.hr
06.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.