Now Reading:
STIŽU NOVE DOZE Hrvatska za iduće dvije godine naručila više od 11 milijuna doza cjepiva
Full Article 2 minutes read

STIŽU NOVE DOZE Hrvatska za iduće dvije godine naručila više od 11 milijuna doza cjepiva

Za iduću godinu Hrvatska nabavlja više od 7 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa, a za 2023. godinu 4,1 milijuna, objavio je tportal.

Na upit hoće li cjepiva koja smo naručili biti odgovarajuća za zaštitu od novih sojeva korone, poput omikrona, ili bilo kojeg sljedećeg, iz Ministarstva zdravstva su za tportal odgovorili da ugovori podrazumijevaju i nove varijante cjepiva te otkrivaju da će u sljedećoj godini naručiti cjepiva čak sedam proizvođača

Europski medicinski regulator objavio je u utorak da bi mogao odobriti cjepiva prilagođena zaštiti od varijante omikron u tri do četiri mjeseca ako to bude potrebno te dodao da će postojeća cjepiva nastaviti pružati zaštitu.

Iz Ministarstva zdravstva dgovorili su da naručene količine cjepiva ‘ugovorno podrazumijevaju i nove varijante cjepiva’, uz napomenu da su isporuke svih cjepiva, pa i varijantnih, već ugovorene postojećim ugovorima.

Iz Ministarstva zdravstva su za tportal otkrili da će Hrvatskoj u iduće dvije godine biti
isporučena cjepiva tvrtki AZ, J&J, Pfizer, Moderna, Novavax, Valneva i Sanofi, što znači da će građanima u narednom periodu biti dostupna cjepiva čak sedam proizvođača. Od toga su četiri već dostupna, ona Pfizera, Moderne, J&J-a i AstraZenece.

Europska komisija potpisala je predugovor u kolovozu ove godine o kupnji 200 milijuna doza cjepiva, a još ga treba odobriti Europska agencija za lijekove (EMA).

www.sjever.hr/tportal.hr
02.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.