Now Reading:
OBRAZOVANJE NEMA ALTERNATIVU Krapinsko-zagorska županija ove godine dodijelila 225 učeničkih stipendija – Kolar: Ne možemo si dopustiti da ljude školujemo na brzinu!
Full Article 3 minutes read

OBRAZOVANJE NEMA ALTERNATIVU Krapinsko-zagorska županija ove godine dodijelila 225 učeničkih stipendija – Kolar: Ne možemo si dopustiti da ljude školujemo na brzinu!

Da Krapinsko-zagorska županija zaista ulaže u obrazovanje, dokaz je i iznos od skoro 1,4 milijuna kuna koliko u svom proračunu osigurava samo za učeničke i studentske stipendije, a one su učenicima srednjih škola dodijeljene u četvrtak.

Krapinsko-zagorska županija ove je godine dodijelila 145 stipendija, od kojih 84 za deficitarna zanimanja. Stipendije su se, osim za deficitarna zanimanja, dodjeljivale i nadarenim učenicima te onima slabijeg socio-ekonomskog statusa, a da je riječ o velikoj pomoći u njihovom daljnjem obrazovanju potvrdili su i sami učenici.

Josip Matušić, učenik 1. razreda Srednje škole Oroslavje koji se školuje za stolara dobio je stipendiju za deficitarno zanimanje, a stipendija ga, kako kaže, samo dodatno potiče na učenje i ulaganje u nadolazeći, siguran posao, dok je Mato Brezak, učenik 1. razreda zabočke gimnazije dobio stipendiju za nadarene učenike zbog sudjelovanja u brojnim natjecanjima, iz fizike, matematike i biologije.

Da obrazovanje nema alternativu te da Krapinsko-zagorska županija nije bez razloga druga u Hrvatskoj prema brojnim izdvajanjima u obrazovanje, potvrdio je i župan Željko Kolar naglasivši kako interes za deficitarna zanimanja raste iz godine u godinu, a osim toga, Krapinsko-zagorska županija se prema najnovijim pokazateljima može pohvaliti i s najvećim rastom prosječne plaće u Hrvatskoj te najvećim brojem novootvorenih radnih mjesta.

-Danas smo dodijelili 30 stipendija u kategoriji izvrsnosti, 31 stipendiju po socijalnom kriteriju i 84 za deficitarna zanimanja. Smatram da su stipendije naš doprinos i pomoć djeci lošijeg imovinskog stanja, poticaj nadarenima kako bi dodatno razvijali svoje vještine, dok su deficitarna zanimanja jer mi napokon pripremamo djecu za tržište rada, a ne za burzu – poručio je Kolar.

Dodavši kako Krapinsko-zagorska županija zaista mnogo ulaže u obrazovanje što je vidljivo prema svim dosad realiziranim projektima i investicijama, župan je naglasio kako su već sada spremni daljnji projekti i investicije u vrijednosti od preko 600 milijuna kuna.

Kako je naglasio predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Darko Varga deficitarna zanimanja su itekako potrebna kako bi županija zadržala obrtništvo, gospodarstvo i povećala zaposlenost.

-Krapinsko-zagorska županija ima sluha za deficitarna zanimanja, posebno za obrtništvo i iz svog proračuna izdvaja sredstva kako bi se omogućila nova zaposlenja i kako bi obrtnici mogli biti konkurentni – rekao je Varga uz zahvalu županu Kolaru na svemu što Županija čini kako bi kontinuirano podizala zaposlenost i konkurentnost.

Za 30 stipendija za nadarene učenike u iznosu od 400 kuna mjesečno, Krapinsko-zagorska županija će izdvojiti 120 tisuća kuna, dok će za 31 stipendiju prema socijalnom kriteriju ove školske godine izdvojiti 124 tisuće kuna. Stipendije za deficitarna zanimanja iznose 500 kuna mjesečno i na njih je stiglo čak 29 prijava više nego lani te će Županija ove školske godine izdvojiti ukupno 420 tisuća kuna.

tklopotan / www.sjever.hr
02.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.