Now Reading:
Županijski vijećnici jednoglasno odlučili: U Jalžabetu kreće gradnja prezentacijskog centra vrijednog skoro 30 milijuna kuna!
Full Article 2 minutes read

Županijski vijećnici jednoglasno odlučili: U Jalžabetu kreće gradnja prezentacijskog centra vrijednog skoro 30 milijuna kuna!

Varaždinski županijski vijećnici su u utorak jednoglasno podržali projekt “Prezentacijski centar Gomila u Jalžabetu”, koji će omogućiti javnu prezentaciju jednog od najvrednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi.

Pretpostavlja se da grobnica pripada posljednjem nizu vladara istočnohalštatske kulture iz 6. stoljeća prije Krista. Da bi se Gomila, kao i tamo pronađeni vrijedni, pa i luksuzni arheološki nalazi prezentirali javnosti, potrebno je otkupiti zemljište od privatnih vlasnika.

-Doista bi bila šteta da ovo vrijedno nalazište ne prezentiramo hrvatskoj, europskoj i svjetskoj javnosti, posebno zbog činjenice da je riječ o drugom najvažnijem arheološkom nalazištu u županiji, odmah iza spilje Vindije. Održano je nekoliko sastanaka s vlasnicima zemljišta, a da bi se krenulo u otkup, nužna je bila konačna odluka županijskih vijećnika da se zemljište otkupi po cijeni od 10 kuna – rekao je župan Stričak.

Otkup zemljišta je preduvjet realizacije Arheološkog parka, u sklopu kojeg bi se nalazio „Prezentacijski centar Gomila“, koji bi bio uz bok prezentirane grobnice Filipa Makedonskog u Vergini ili kraljevske grobnice Hochdorf u Njemačkoj.

-S arheološkim istraživanjima smo završili, a paralelno smo izradili i projekt prezentacije Arheološkog parka, projekta koji nije megalomanski, nego primjeren i lijepo se uklapa u sam krajolik. U sklopu njega bi se nalazio i Prezentacijski centar, koji je osmišljen kao lako održiv jer u njemu ne bi bilo originalnih nalaza, što pojeftinjuje cijelu priču, nego bi se koristile moderne tehnologije poput proširene stvarnosti da se dočara posjet kraljevskom grobu. Centar je utemeljen na čistoj znanosti, ali bi bio čista zabava – istaknuo je dr. sc. Saša Kovačević, viši znanstveni suradnik Instituta za arheologiju, koji je vijećnicima održao prezentaciju o Gomili. Naveo je da je milijun kuna potrebno za idejni projekt, dok je procijenjena vrijednost izgradnje i opremanja 25 milijuna kuna, što bi se financiralo iz EU fondova.

www.sjever.hr / FB Varaždinska županija
01.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.