Now Reading:
Započinju redovne akcije darivanja krvi u sklopu Crvenog križa Zagrebačke županije!
Full Article 2 minutes read

Započinju redovne akcije darivanja krvi u sklopu Crvenog križa Zagrebačke županije!

Tijekom prosinca, društva Crvenog križa Zagrebačke županije provodit će redovite akcije dobrovoljnog darivanja krvi na više lokacija. Termini redovitih akcija darivanja krvi provoditi će se u gradskim društvima Crvenog križa Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor, Zaprešić, Dugo Selo te Ivanić-Grad.

Kriteriji za odabir darivatelja krvi vezani uz COVID-19 nalažu da se na period od 14 dana odbijaju osobe koje su preboljele COVID-19, računajući period od izlaska iz izolacije. Osobe kojima je laboratorijski potvrđena infekcija SARS-CoV-2, a nisu razvile simptome bolesti, mogu darovati krv 14 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje.

Osobe koje su bile u samoizolaciji mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome. Odgoda se ne odnosi na osobe koje su cijepljene ili su preboljele COVID-19. Osobama koje su putovale izvan Republike Hrvatske dozvoljeno je darovanje krvi ako zadovoljavaju zahtjeve Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska prekograničnih prijelaza RH.

Prema kriteriju za odabir darivatelja krv nakon cijepljenja protiv COVID-19 navodi se da ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji ili ako su bazirana na vektorskoj tehnologiji s nereplikativnim adenovirusom da se odgodi darivanje za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva. U slučaju nuspojava na cjepivo potrebno je odgoditi darivanje na 7 dana od prestanka simptoma te ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom potrebno je odgoditi darivanje 14 dana nakon cijepljenja.

Dodatne informacije o datumima i terminima održavanja akcije može pronaći OVDJE.

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr
01.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.