Now Reading:
TJEDNA PROGNOZA Šarolike vremenske prilike: bit će snijega i kiše i minusa, ali i južine i sunca – meteoropati, neće vam biti lako!
Full Article 3 minutes read

TJEDNA PROGNOZA Šarolike vremenske prilike: bit će snijega i kiše i minusa, ali i južine i sunca – meteoropati, neće vam biti lako!

U naslovu smo, zapravo, ukratko objasnili kakav će biti tjedan koji je pred nama, odnosno kakve nas vremenske (ne)prilike očekuju, ali nije sve crno – bit će i sunčanih i toplijih dana za uživanciju u čarima adventa.

Kad je najbolje zaputiti se na pokoje od brojnih adventskih događanja koja su organizirana u gotovo svim gradovima i mjestima? Odgovor ćete dobiti proučite li vremensku prognozu DHMZ-a.

Hrvatska danas

Danas će, najavljuju prognostičari, biti promjenljivo, na kopnu i pretežno oblačno s povremenom oborinom, glavnina u prvom dijelu dana. Na Jadranu kiša te pljuskovi s grmljavinom, a na kopnu mjestimice susnježica i snijeg, uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, uglavnom u gorju. Snijega nošenog vjetrom može biti i ponegdje duž obale, osobito sjevernog Jadrana. Popodne se očekuje postupno smirivanje uz djelomično kidanje naoblake, a do kraja dana kiše još može biti samo u Dalmaciji.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na sjevernom Jadranu zapuhat će umjerena do jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima, a do kraja dana proširit će se duž većeg dijela obale. Još ujutro u Dalmaciji mjestimice jak jugozapadni i južni vjetar.

Najniža jutarnja temperatura od -2 do 3, na Jadranu od 4 do 10, a najviša dnevna između 2 i 6, na Jadranu 7 i 12 °C, na jugu i malo viša.

Biometeorološka prognoza za ponedjeljak

Povoljnije biometeorološke prilike u odnosu na prethodne dane, u cijeloj će zemlji donijeti poboljšanje općeg stanja. Iako su i dalje moguće tegobe uzrokovane vremenom, one će biti slabijeg intenziteta.
Jutro će biti hladnije, zbog čega treba obratiti pozornost na adekvatno odijevanje. Bura na Jadranu će pojačavati osjet hladnoće, zbog čega upozoravamo osobito srčane i plućne bolesnike.

Vrijeme u nastavku tjedna

Od utorka će biti djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano, no već u srijedu postupno naoblačenje, potkraj dana kiša na Jadranu i područjima uz njega, a u četvrtak će se proširiti na ostale predjele. Pritom će na Jadranu i područjima uz njega lokalno biti obilna te praćena grmljavinom.
Vjetar umjeren jugozapadni, u gorju mjestimice jak s olujnim udarima, a slabjet će u četvrtak. Na Jadranu jaka bura i sjeverni vjetar postupno u slabljenju te okretanju na zapadni i sjeverozapadni vjetar. U srijedu jača jugo i južni vjetar, pa u četvrtak u Dalmaciji mogu povremeno biti i olujni.
Temperatura u blagom porastu.

Izdržat ćemo nekako i tu kišu, a od petka poslijepodne, ako ne prije, vrijeme bi se trebalo ustabiliti i iako će biti prilično hladno, trebalo bi proći bez oborina.

a.kučić/sjever.hr/DHMZ
29.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.