Now Reading:
POČELO JE DOŠAŠĆE Adventski vijenac nekada je imao 24 svijeće – doznajte što znače današnje četiri
Full Article 2 minutes read

POČELO JE DOŠAŠĆE Adventski vijenac nekada je imao 24 svijeće – doznajte što znače današnje četiri

Današnjom prvom adventskom nedjeljom počelo je vrijeme Došašća, vrijeme pripreme za Božić, dolazak i rođenje Isusa Krista.

Advent uvijek počinje četiri tjedna prije Božića, a kao simbol toga izrađuju se adventski vijenci s četiri svijeće koje predstavljaju četiri tjedna Došašća.

Nekada su na vijencu stajale 24 svijeće, četiri velike crvene i 20 malih bijelih. Velike su se palile nedjeljom, a male svaki dan. Tako su svakodnevno bile podsjetnik vjernicima na duhovnu pripremu zbog dolaska Božića. Ukrašavale su se zimzelenim grančicama koje simboliziraju vječni život, jednako kao i sam vijenac, u obliku zatvorenog kruga.

Danas, prve adventske nedjelje palimo prvu svijeću na adventskom vijencu, pa je prigoda da se prisjetimo što koja od četiri svijeće zapravo znači.

Prva svijeća je postilica, ili prorokova svijeća i simbolizira nadu i iščekivanje, to je nedjelja koja simbolizira ponovni Kristov dolazak.

Druga je pomirilica, odnosno betlehemska i označava mir.

Treća svijeća je pastirska i slavi radost i veselje, a obje te nedjelje predstavlja osoba Ivana Krstitelja, dok četvrta nedjelja predstavlja Mariju, Djevicu i Majku koja je rodila Krista.

Četvrta svijeća je svijeća anđela i donosi ljubav.

Svijeće obično postavljamo kao ukras u adventskom vijencu, koji se izrađuje od zimzelenih grančica spletenih u krug, kao simbol vječnoga života.

www.sjever.hr
28.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.