Now Reading:
Sve škole u Varaždinskoj županiji prelaze na jednosmjensku nastavu?
Full Article 3 minutes read

Sve škole u Varaždinskoj županiji prelaze na jednosmjensku nastavu?

U varaždinskoj Županijskoj palači u utorak je najavljena sljedeća sjednica Županijske skupštine, a predsjednik Josip Križanić naglasio je kako će glavni prioriteti razvoja u narednom razdoblju biti obrazovanje, zdravstvo, ulaganje u cestovnu infrastrukturu, gospodarstvo i zaštita okoliša.

Sjednica Skupštine započet će usvajanjem proračuna za 2022. godinu i projekcijama za 2023. i 2024. godinu, a kako je pojasnio Križanić, predviđeni iznos je 305 milijuna kuna, odnosno konsolidiranog oko milijardu i 700 milijuna kuna.

U sklopu proračuna predviđene su investicije za dodatno poticanje izvrsnosti u obrazovanju putem regionalnih centara kompetentnosti, a Varaždinska županija krenut će u uvođenje jednosmjenske nastave u svim školama.

Neki od glavnih prioriteta su završetak izgradnje Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin, Respiracijskog centra Klenovnik, Jedinice za liječenje moždanog udara dnevne bolnice u sklopu Opće bolnice Varaždin, Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama i sanacija bazena Minerva.

Proračunom su predviđena sredstva za projekt Bukotermal koji će doprinijeti energetskoj samodostatnosti županije, smanjenju emisija CO2 i proizvodnji energije.

Županijski će vijećnici donijeti odluku i o izmjenama i dopunama prostornog plana kako bi investitori što prije mogli realizirati svoje projekte, a kako je pojasnio Križanić, predviđena je i jedna promjena u ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela. Naime, poslovi zaštite okoliša i prirode koje je dosada obavljao Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša prelaze u nadležnost Upravnog odbora za poljoprivredu.

-Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša moramo pojačati s još nekoliko djelatnika jer štekamo s izdavanjem građevinskih dozvola, a važno je da investitori dobe potporu u najkraćem mogućem roku – poručio je predsjednik Križanić.

Jedan od važnijih projekata je i izgradnja prezentacijskog centra gomile u Jalžabetu vrijednog oko 20 milijuna kuna koji je od interesa za Varaždinsku županiju. S obzirom da je cijena zemljišta procijenjena na oko 98 tisuća kuna, što je daleko ispod cijene po kojoj se slična zemljišta prodaju, županijski vijećnici odlučivat će o kupnji po većoj cijeni od oko 472 tisuće kuna po kojoj bi to zemljište moglo biti kupljeno.

S obzirom da su županijskim upravama za ceste na državnom nivou dignuta sredstva za 99 milijuna kuna, rebalansom proračuna varaždinski će ŽUC raspolagati s dodatnih 1,8 milijuna kuna.

Sjednica Županijske skupštine održat će se u utorak, 30. studenog kada ćemo vidjeti kakve će se sve odluke donijeti.

tklopotan / www.sjever.hr
23.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.