Now Reading:
FOTO: OŠ Ljudevit Gaj Krapina u akciji “Zasadi stablo, ne budi panj” – Učenici 3.c s učiteljicom Brankom Leljak i ravnateljicom Vlatkom Družinec posadili stablo likvidambara!
Full Article 4 minutes read

FOTO: OŠ Ljudevit Gaj Krapina u akciji “Zasadi stablo, ne budi panj” – Učenici 3.c s učiteljicom Brankom Leljak i ravnateljicom Vlatkom Družinec posadili stablo likvidambara!

Osnovna škola “Ljudevit Gaj”, Krapina pridružila se akciji „Zasadi stablo, ne budi panj!” uz pomoć Udruge za zaštitu prirode i okoliša, koja im je donirala sadnicu likvidambara. Učenici 3.c razreda, zajedno s učiteljicom Brankom Leljak i ravnateljicom Vlatkom Družinec, pridružili su se akciji sadnje stabala oplemenjujući okoliš škole, ostavivši na taj način u naslijeđe nešto uistinu vrijedno učenicima koji će doći poslije njih.

Akcija „Zasadi stablo, ne budi panj” organizirana je s ciljem da se što više pojedinaca, udruga i organizacija potakne na sadnju barem jednog stabla kako bi time doprinijeli ozelenjivanju svoje životne sredine i istaknuli važnost i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbanim sredinama.

Nakon početne prijave u akciju, učenici i učiteljica krenuli su u potragu za stablom koje bi se savršeno uklopilo u okoliš Škole. Odabrali su likvidambar za koji se može reći da je jako posebno drvo jer izgledom nalikuje na tri različite vrste stabla – njegove grane imaju specifične izbočine i nalik su granama brijesta, lišće je slično lišću javora, a plodovi podsjećaju na plodove platana. Stablo likvidambara izgleda jako dekorativno kada njegovi listovi u jesenskim mjesecima poprime žarkocrvenu boju. Jednako je zanimljivo i kada lišće otpadne, a na granama ostanu plodovi koji podsjećaju na kuglice s božićnog drvca.

Prije samog početka sadnje bilo je potrebno proučiti edukativne materijale s platforme “EduTree”. Učenici su naučili ponešto o odabranoj vrsti stabla i produbili već postojeće znanje o dijelovima biljke i sadnji sadnica. Tijekom provođenja aktivnosti vodili su dnevnik rada, a nakon sadnje nacrtali su strip.

Najuzbudljiviji dio bio je, naravno, sama sadnja stabla. U pomoć je priskočio školski domar koji je pripremio mjesto za sadnju. Problem je nastao kada je šesnaest pari ručica htjelo zajedničkim snagama staviti jedno malo krhko drvce u pripremljenu jamu. No, pronašlo se posla za svakog učenika jer je korijenje trebalo zagrnuti, a stablo učvrstiti i zaštiti mrežom. Ovdje njihov posao nije završen jer stablo treba i zalijevati. U trenu je napravljen raspored dežurstva za zalijevanje pa čak i za vrijeme školskih praznika.

Stabla poboljšavaju kvalitetu života na brojne načine. Ona služe kao pročistači zraka i proizvođači kisika, smanjuju količinu buke, brzinu vjetra, a ne treba zanemariti ni njihovu estetsku funkciju. Zato je veoma važna i lokacija posađenog stabla, a to je točno ispred prozora njihove učionice.

Učiteljica Branka Leljak ponosno je izjavila kako je 3 c, iako malen, razred velikog potencijala i kako je pravi užitak raditi u tom okruženju.

Otkako smo zajedno, redovito se prijavljujemo na brojne natječaje. Tako nam je i baš danas uručena nagrada za 2. mjesto na natječaju Hrvatske pošte “Kad se male ruke slože”. Za dlaku nam je promakla pametna ploča koja je bila glavna nagrada, ali to nas ne sprječava da se okušamo i u drugim aktivnostima. Već smo pisali, crtali, gradili, a sada i sadimo. Uistinu, ne zna se tko više uživa u raznolikim aktivnostima unutar učionice, ali i izvan škole. Epidemiološke mjere potaknule su nas da što više vremena provedemo na svježem zraku pa smo tako dio nastave imali uz tok rijeke Krapinčice, ali i na ostalim lokacijama u bližoj okolici Škole. Posađeno stablo možda neće pružiti zaklon od sunca tijekom njihovog osnovnoškolskog obrazovanja, ali lijepo je znati, kad pogledamo kroz prozor učionice, da smo i mi doprinijeli ljepšem, čišćem i zelenijem svijetu – kazala je učiteljica 3.c razreda Branka Leljak.

I ravnateljica OŠ Ljudevit Gaj Krapina Vlatka Družinec aktivno se uključila u sadnju stabla sa učenicima.

I ove godine smo se uključili u ovaj hvalevrijedan projekt ‘Zasadi stablo, ne budi panj’. Učiteljica Branka Leljak i njezini učenici 3.c razreda s nestrpljenjem su dočekali ovu sadnicu tako da smo danas iskoristili ovaj lijep dan i zasadili ju – rekla je ravnateljica Družinec dodavši kako vjeruje da će stablo likvidambara jednog dana raditi lijepi hlad mnogim naraštajima.

tekst: učiteljica Branka Leljak; www.sjever.hr

foto: Sjever.hr

23.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.