Now Reading:
UZ DAN SJEĆANJA U Lepoglavi odana počast vukovarskim herojima Kapustiću, Jamboru i Vusiću
Full Article 2 minutes read

UZ DAN SJEĆANJA U Lepoglavi odana počast vukovarskim herojima Kapustiću, Jamboru i Vusiću

Na 30. godišnjicu pada Vukovara, a povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u Lepoglavi je odana počast poginulim vukovarskim herojima Josipu Kapustiću, Tomi Jamboru, Stjepanu Vusiću i Vinku Andrijaniću, poginulima u posljednjim danima herojske obrane Vukovara.

Počast su im na posljednjim počivalištima na grobljima u Kamenici i Lepoglavi odali članovi njihovih obitelji, članovi Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i načelnik Policijske postaje Ivanec Mario Medenjak.

Josip Kapustić i Tomo Jambor bili su pripadnici Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske koja je branila Vukovar i čiji su pad, nakon ranjavanja, dočekali u vukovarskoj bolnici. Zajedno s ostalim ranjenim braniteljima i civilima srpski ih okupator odvozi na Ovčaru gdje su mučeni i u noći s 20 na 21. studenog 1991. ubijeni i zakopani u masovnu grobnicu.
Zajedno s njima na Ovčari je ubijen i Vinko Andrijanić iz Vukovara koji je nakon otkrivanja masovne grobnice i identifikacije žrtava pokopan na groblju u Lepoglavi.

Stjepan Vusić također je bio pripadnik Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske. Pred pad Vukovara odlučio se ne predati okupatoru već na proboj. U pokušaju proboja iz opkoljenog Vukovara, poginuo je 18. studenog 1991. godine.

Među poginulima pripadnicima Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske, koja je branila Vukovar, bio je i Dragutin Godinić koji poginuo tijekom žestokih borbi 8. studenog 1991. godine, a kojem je također odana počast na godišnjicu pogibije.

www.sjever.hr
19.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.