Now Reading:
Obilježena 357. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog – Grivec: Ime Zrinski mora i dalje biti svjetlo na putu razvijanja pravednijeg, ljepšeg i kvalitetnijeg Međimurja i cijele Hrvatske
Full Article 2 minutes read

Obilježena 357. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog – Grivec: Ime Zrinski mora i dalje biti svjetlo na putu razvijanja pravednijeg, ljepšeg i kvalitetnijeg Međimurja i cijele Hrvatske

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u petak je u Gornjem Kuršancu kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom počelo obilježavanje 357. obljetnice smrti jednog od znamenitih pripadnika obitelji Zrinski.

Nikola Zrinski Čakovečki rođen je u Čakovcu 3. svibnja 1620., a po mnogočemu je bio iznimna osoba koja je obilježila svoje vrijeme u domovini, ali i Europi.

Đuro Bel, predsjednik Zrinske Garde Čakovec naglasio je kako malo koji datum u povijesti nekog naroda ima toliki značaj kao 18. studenoga.

-Dva događaja koji su duboko utkana u hrvatsku nacionalnu svijest odredila su tijek hrvatske povijesti iako ih dijeli 327 godina oba utjelovljuju borbu Hrvata za svoja prava i slobodu. Tog kobnog nadnevka 1664. godine poginuo je velikan hrvatske povijesti Nikola Zrinski Čakovečki, a 1991. godine pao je Vukovar nakon tromjesečne herojske obrane – izjavio je Bel dodavši kako se okupljanjem kod spomen obilježja podignutog u sjećanje na tragičan događaj prisjećamo jednog od znamenitih pripadnika obitelji Zrinski koja je Međimurjem gospodarila više od 12 desetljeća.

Zamjenik župana Međimurske županije, Josip Grivec, koji je vijenac položio zajedno s predsjednikom Županijske skupštine Dragutinom Glavinom i čakovečkom gradonačelnicom Ljerkom Cividini, istaknuo je kako obitelji Zrinski pripada velika zasluga u povijesti, ali i sadašnjosti.

-Sasvim sigurno često promišljamo kojim putem bi povijest išla da nije bilo ovog tragičnog slučaja. Ovo je tragedija i obitelji Zrinski, ali i tragedija Vukovara, napada na Hrvatsku. To su sve poveznice. Ime Zrinski je sasvim sigurno bilo inspiracija i poticaj našim braniteljima jer braneći svoju domovinu, njihovo veliko srce i ljubav pobijedili su daleko nadmoćnijeg neprijatelja – rekao je zamjenik Grivec i poručio da ime Zrinski mora i dalje biti svjetlo na putu razvijanja pravednijeg, ljepšeg i kvalitetnijeg Međimurja, ali i cijele Hrvatske.

Osim u Gornjem Kuršancu, vijenci će biti položeni i zapaljene svijeće i kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom na Trgu Republike u Čakovcu.

a.kučić/sjever.hr
19.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.