Now Reading:
CRNE BROJKE: U Zagorju rekordan broj preminulih od koronavirusa, zdravstveni sustav puca, župan Kolar apelira: Doveli smo ljude na rub izdržljivosti, pobogu, pridržavajte se barem onih osnovnih mjera koje su propisane!
Full Article 6 minutes read

CRNE BROJKE: U Zagorju rekordan broj preminulih od koronavirusa, zdravstveni sustav puca, župan Kolar apelira: Doveli smo ljude na rub izdržljivosti, pobogu, pridržavajte se barem onih osnovnih mjera koje su propisane!

Krapinsko – zagorska županija danas broji rekord preminulih u 24 sata. Da situacija nije dobra upozorili su svi govornici na današnjoj press konferenciji održanoj na Zivtovom trgu u Zaboku. No, u odnosu na proteklih 7 dana broj novooboljelih na 100 tisuća stanovnika pada.

Podrobnije korona stanje u Zagorju objasnio je načelnik Stožera Stjepan Skuliber koji je izvijestio kako prosjek s jučerašnjim danom iznosi 936, dok je prošli petak prosjek novooboljelih iznosio 1 115. Prošli je četvrtak ta brojka iznosila 1 296.

– Govoreći o apsolutnim brojkama od četvrtka do četvrtka imali smo 1 165 novooboljelih, a u istom intervalu tjedan dana prije 1 614 što je 25 posto manje. Rast broja hospitaliziranih se nastavlja. Na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je 29 pacijenata, među kojima s u 3 na respiratoru. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 76 korona pozitivnih osoba, među kojima je 18 na respiratoru – objasnio je načelnik Skuliber i dodao kako je u proteklom tjednu dnevni prosjek hospitaliziranih covid pozitivnih osoba bio 97. Taj je prosjek tjedan dana prije iznosio 66, što znači da je došlo do rasta od 47 posto. Također je dodao kako je u protekla 24 sata preminulo je 7 covid pozitivnih osoba, odnosno 19 osoba u proteklih 7 dana, što je rekord u KZŽ!

– Od 10. do 16. studenog pristiglo je 1 229 pozitivnih, 1 508 negativnih nalaza što daje udio pozitivnih od 45 posto. Za usporedbu, tjedan dana prije on je iznosi 49 posto. Ukupno je 37 covid pozitivnih djelatnika u zdravstvenim ustanovama KZŽ, a taj je broj prošli tjedan iznosio 47. U samoizolaciji je 6 djelatnika, a prošli ih je tjedan bilo 13. Kod pružatelja socijalne usluge i smještaja imamo 26 covid pozitivnih osoba u 6 domova. Prošli tjedan ih je bilo 22 u 5 domova – izvijestio je Skuliber.

U školama KKŽ ukupno je 193 učenika, u 36 škola, pozitivno na koronavirus. Usporedbe radi, prošli tjedan je taj broj iznosio 169 učenika, u 41 školi. Danas je 39 pozitivnih djelatnika kao i prošli tjedan.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Tomislav Jadan kazao je kako je do 17. studenoga ukupno je utrošeno na ukupni broj stanovnika prva doza 61 629, drugom dozom je cijepljeno 50 735, dodatnom doza 3 796, pa je na ukupni broj stanovnika utrošeno 116 160 doza.

– Što se tiče odraslog stanovništva, prvom dozom je procijepljeno 60 931 osoba – 49,5 posto, drugom 53 15640,8 posto, trećom dodatnom dozom 3 794, pa je ukupni broj utrošenih doza na odraslo stanovništvo 115 081. Postotak završenog cijepljenja u odnosu na ukupan broj stanovnika iznosi 43,2 posto.

U odnosu na odraslo stanovništvo, navedeni omjeri za prvu dozu iznose 58,7 posto, drugu dozu 48,5 posto te je postotak završenog cijepljenja u odnosu na odraslo stanovništvo 51,4 posto.

U razdoblju od 11. do 17 studenoga ukupno je procijepljeno na ukupni broj stanovnika 6 371 osoba, a u prvih 17 dana ovoga mjeseca procijepljeno je 10 789 osoba što znači da je zainteresiranost porasla za duplo. U akciji masovnog cijepljenja prošle subote, diljem Županije je cijepljeno 2 624 osoba, od toga 70 posto prvom dozom.

Dr. med., spec. anesteziologije i intenzivne medicine u OB Zabok, Ljiljanja Družinec Hršak izvijestila je kako je u izolaciji 7 bolesnika koji čekaju PCR, a od kojih će 6 barem biti pozitivnih.

Ne moram vam reći koliko je to opterećenje za OB Zabok i za bolnički sustav, za specijalistiku i za sestrinski kadar. Oprema nije dovoljna, u opremu moraju gledati i njom rukovati liječnici i zdravstveno osoblje. Nema ih toliko koji bi mogli time rukovati i koji bi mogli te bolesnike liječiti. U ovom valu bolesnici su u prosjeku mlađi i do 10 godina u odnosu na prošli val, teže su kliničke slike. Od svih koji su primljeni daleko veći postotak u startu zahtjeva intenzivno liječenje. Preko 70% tih bolesnika završava na intenzivnom liječenju. To u prošlom valu nije bio slučaj. I dalje preko 85% hospitaliziranih je necijepljeno. Oni koji su cijepljeni, a bolesni su, su imunokompromitirane osobe i osobe s mnogo komorbiditeta od kojih je za očekivati da nisu imunološki adekvatno odgovorili na cjepivo – rekla je Družinec Hršak.

– Nikad nitko nije rekao da cjepivo štiti apsolutno, ali pomaže da slike budu blaže i da broj hospitaliziranih bude manji. Pridržavajte se mjera, nemojte ih zanemariti pogotovo cijepljeni. Nosite maske tamo gdje treba, držite distancu, a ostali cijepite se! To nam je jedino raspoloživo oružje – poručila je na kraju.

Župan Krapinsko – zagorske županije, Željko Kolar, danas je uputio vrlo snažnu poruku građanima, ali i iskoristio priliku i zahvalio kadrovima u zdravstvu koji su na izmaku snaga što je istaknuo kao gorući problem!

– Vidljivo je da je situacija vrlo ozbiljna i vrlo složena, da su kapaciteti prije svega ljudski, polagano na granici pucanja. Doveli smo ljude na rub izdržljivosti. Nije problem to što u Zaboku imamo 18 ljudi na respiratoru, imamo dva tri slobodna respiratora, već se postavlja pitanje tko će raditi?! To ne može raditi svatko. S daljnjim povećanjem bolesnika i s tako teškim simptomima koji idu na moglo bi nam se dogoditi da nećemo imati ljudstva – poručio je župan Kolar.

Podsjetio je, kako su naši susjedi Slovenci zatražili pomoć od Italije i dobili pomoć od 30 liječnika. Kako ističe, nastavimo li ovim tempom, to bi se moglo dogoditi i u KZŽ . Neke bolnice su već zatražile vanjsku pomoć, ali zdravstveni djelatnici imaju svoje limite izdržljivosti.

Koliko oni rade to je iznad abnormalnog prosjeka. Pitanje je koliko dugo se može izdržati ovim tempom?! Po bogu, pridržavajte se barem onih osnovnih mjera koje su propisane. Suzdržite se nekih stvari bez kojih možete živjeti. Inače ćemo u božićne blagdane ući s epidemiološkom slikom koja će nas natjerati na puno strožije i represivnije mjere – rekao je župan Kolar.

– Mi smo se stvarno rastegnuli i u organizacijskom i financijskom smislu do krajnjih granica. Pozivam ljude da se cijepe, da se testiraju, pridržavaju se reda kako se zdravstveni sustav ne bi raspao – poručio je i završio župan Kolar.

mčaržavec/www.sjever.hr
19.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.