Now Reading:
Koliko traje potvrda o preboljenju, šest ili 12 mjeseci? Raspetljan važan podatak, od sutra presudan za stotine tisuća građana
Full Article 2 minutes read

Koliko traje potvrda o preboljenju, šest ili 12 mjeseci? Raspetljan važan podatak, od sutra presudan za stotine tisuća građana

Više od 230 tisuća ljudi zaposlenih u javnom i državnom sektoru od sutra neće moći na posao bez valjane covid potvrde, a njihove usluge neće moći koristiti ni građani koji ne zadovoljavaju neke uvjete.

Oni koji nisu cijepljeni na posao će s covid potvrdom dobivenom na osnovi preboljenja, piše tportal čiji su novinari istražili mogu li na posao u javnu službu i, primjerice, u poštu i oni građani koji su preboljeli covid u posljednjih šest mjeseci ili u posljednjih 12 mjeseci.

Covid potvrdu s QR kodom, bilo u digitalnom, bilo u fizičkom obliku, mogu dobiti oni koji su u posljednjih šest mjeseci preboljeli koronu i mogu to dokazati isključivo pozitivnim PCR testom. Naime po uredbi EU-a, preboljenje se dokazuje isključivo tako i vrijedi šest mjeseci, ali…

Hrvatska ima svoja pravila

Prema pravilima u Hrvatskoj, za sve one koji rade u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, a od sutra za sve zaposlene u državnim i javnim službama, vrijedi i drugi ‘odgovarajući dokaz’, osim covid potvrde.

Naime ako ste preboljeli koronu prije osam ili možda 11 mjeseci, ne možete dobiti covid potvrdu, no svejedno možete normalno na posao ili pak na roditeljski sastanak u školu, piše tportal.

U tom slučaju, morate imati potvrdu liječnika primarne zdravstvene zaštite i tu uvjet nije preboljenje u posljednjih šest, nego 12 mjeseci.

Također, uvjet nije da ste testirani PCR testom, kao što je to u slučaju covid potvrda, već se uz PCR priznaje brzi antigenski test. No tu potvrdu liječnika moguće je dobiti i ako uopće niste bili testirani u posljednjih godinu dana ili ste bili negativni.

U odluci stoji da nije nužno imati covid potvrdu, niti potvrdu obiteljskog liječnika o preboljenju, već vam obiteljski liječnik može napisati potvrdu da ste tzv. vjerojatni slučaj.

Dakle ako radite u državnoj i javnoj službi, a niste cijepljeni, od sutra na posao možete i uz potvrdu obiteljskog liječnika da vam je netko u obitelji bio pozitivan na covid u posljednjih godinu dana, a s tom osobom imali ste kontakt.

www.sjever.hr/tportal
15.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.