Now Reading:
NOVE MJERE Evo kako će od utorka izgledati ulazak u poštu i druge javne i državne ustanove
Full Article 2 minutes read

NOVE MJERE Evo kako će od utorka izgledati ulazak u poštu i druge javne i državne ustanove

Od utorka, 16. studenoga u sve javne i državne institucije nećete moći ni na posao ni kao posjetitelj bez covid-potvrde ili negativnog testa. Odluka će na snazi ostati do daljnjega.

Svi zaposleni u javnom sektoru bit će dužni predočiti digitalnu covid-potvrdu, odnosno dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativnom testu prilikom ulaska na posao. Isto se odnosi na sve građane starije od 16 godina koji trebaju usluge državnih i lokalnih institucija te tvrtki čiji su one osnivači.
Odluka utječe na najmanje 240 tisuća radnika, ali postoje neki izuzeci, tako da se odluka ne odnosi na učenike prilikom dolaska u školu. Da bi se izbjeglo odgađanje sudskih procesa, također neće biti nužna potvrda, ali morat će se pridržavati svih epidemioloških mjera, kao i maski s višom zaštitom sigurnosti od medicinske ili platnene maske, piše Jutarnji.hr.

Također, moći će se ući u poštu bez negativnog testa, ali isključivo za pošiljke koje se tiču poziva na sudove i slično.

U odluci stoji da su dužnosnici, službenici i zaposlenici obvezni EU potvrdu ili odgovarajući dokaz predočiti prilikom ulaska u prostorije i dati je na uvid osobi koju poslodavac odredi. Ista se odluka odnosi na sve stranke koje tu dolaze, sve pružatelje usluge koji pružaju usluge u tim prostorima ili druge osobe koje tu dolaze po bilo kojoj osnovi.

Tko neće trebati predočiti covid potvrdu i gdje će se obavljati testiranja?

Prema službenom dokumentu, od predočenja covid-potvrde izuzeti su: studenti, učenici, mlađi od 16 godina, osobe koje dovode dijete ili učenika u vrtić ili školu, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, osobe koje u područje HZZO-a dolaze podići svoju covid-potvrdu, korisnici poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice i osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo, piše Jutarnji.hr.

Testirat će moći svi – od ginekologa, ortopeda i ostalih liječnika do stomatologa i farmaceuta, a iz HZJZ-a i Ministarstva zdravstva navode da su osigurane dovoljne količine brzih testova koji će se rasporediti po zavodima za javno zdravstvo diljem zemlje. Logično je da, primjerice, ginekolozi, za razliku od ljekarni, nemaju pripremljene testove, stoga će ih morati hitno preuzeti.

www.sjever.hr/jutarnji.hr
14.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.