Now Reading:
Međimurski ministar podržava tehnološku transformaciju: „5G će morati biti dostupan svima, probili smo led i moramo uvesti nove mreže diljem Hrvatske”
Full Article 2 minutes read

Međimurski ministar podržava tehnološku transformaciju: „5G će morati biti dostupan svima, probili smo led i moramo uvesti nove mreže diljem Hrvatske”

U Hrvatskoj je krenula nova tehnološka budućnost, rečeno je u utorak u Zagrebu prilikom svečanog potpisivanja Sporazuma o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost Republike Hrvatske.

Potpisivanju su nazočili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, glavni direktor HUP-a Damir Zorić i dopredsjednik udruge HUP ICT Tomislav Makar te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat koji je rekao da bez ikakvih kamena spoticanja podržava tehnološku transformaciju i da moramo biti uz bok onima koji su brži od nas kako bismo bili konkurentni, donosi tportal.

-Ne treba izmišljati toplu vodu, nego stvari koje su već napravljene implementirati u Hrvatsku. Svjesni smo karaktera 5G mreža i jasno nam je da filozofija izdavanja građevinskih i lokacijskih dozvola mora biti modificirana i brža te uz manje administrativnih prepreka. 5G će morati biti dostupan svima, probili smo led i moramo uvesti nove mreže diljem Hrvatske – poručio je Horvat dodavši da razlog ni u kom slučaju nisu zabava i moda, već da je teško zamisliti bilo kakvu industrijsku investiciju bez brzih komunikacijskih sustava.

-5G nije kraj svijeta, doći će i nove mreže, a to ovisi o ljudima koji proizvode takve sustave. Mi u politici nećemo zazirati od svega što je novo, već ćemo gledati da takve inovacije što brže uđu u Hrvatsku – kazao je Horvat naglasivši da dinamika razvoja 5G mreže u Hrvatskoj mora biti jasno akceptirana.

Sporazum o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost Republike Hrvatske potpisan je u sklopu inicijative „Povezani smo sigurni” koju posljednje dvije godine provodi HUP, a čija je svrha informirati i educirati javnost o utjecaju razvoja digitalne infrastrukture na obrazovanje, zdravlje, sigurnost, industriju, istraživanje i razvoj, poljoprivredu, promet i energetiku, donosi tportal.

Cilj je potaknuti javne rasprave znanstvenika tehničke i zdravstvene struke, regulatora, zakonodavne i izvršne vlasti, operatora, predstavnika civilnog društva te korisnika usluga o aktivnostima razvoja elektroničkih komunikacijskih mreža i uvođenja mreža pete generacije.

screenshot/tportal
www.sjever.hr/tportal
26.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.