Now Reading:
Bespovratne potpore za 98 međimurskih poduzetnika, zamjenik Grivec istaknuo: Naša politika su gospodarstvo, obrazovanje i sigurnost!
Full Article 2 minutes read

Bespovratne potpore za 98 međimurskih poduzetnika, zamjenik Grivec istaknuo: Naša politika su gospodarstvo, obrazovanje i sigurnost!

Međimurska županija i ove godine, već treću godinu zaredom dodjeljuje bespovratne potpore svojim poduzetnicima. Program potpora je prvenstveno bio namijenjen mikro i malim poduzetnicima s ciljem pomoći u njihovom poslovanju, poticanja investicija i stvaranja povoljnijeg gospodarskog okruženja, a ove je godine u tu svrhu u proračunu osigurano ukupno milijun kuna.

Poduzetnici su mogli prijaviti troškove ulaganja u osnovnu imovinu za obavljanje djelatnosti gdje je Međimurska županija sufinancirala troškove nabave novih i rabljenih strojeva, opreme, alata, računalne opreme, programa i sustava te ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije gdje su se sufinancirali troškovi izrade prototipa i zaštite intelektualnog vlasništva.

Kako je pojasnio županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović potpore su se dodjeljivale za već izvršene investicije, a maksimalni iznos bespovratnih sredstava je 15 tisuća kuna. Na natječaj je zaprimljeno ukupno 140 prijava, a potpore je ostvarilo 98 poduzetnika.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec istaknuo je kako će Međimurska županija kao i do sada, u okviru svojih mogućnosti podupirati poduzetništvo i gospodarstvo jer su to, kako kaže, grane koje su nosioci svekolikog razvoja.

-Naša politika su gospodarstvo, obrazovanje i sigurnost. Kada je čovjek siguran u bilo kojem okruženju tada je i kreativniji. Svi znamo da se mali i mikro poduzetnici najbrže mogu prilagoditi i zbog toga trebamo voditi brigu o cijelom gospodarstvu i njima trebamo dati potporu – poručio je zamjenik Grivec.

Maša Tomašić, ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA pojasnila je kako su se sredstva dodjeljivala prema redoslijedu zaprimljenih prijava, a nakon što je potrošen ukupni raspoloživi iznos, daljnje prijave nisu niti ulazile u ocjenjivanje. Kazala je kako je ove godine samo 19 poduzetnika bilo odbijeno te pojasnila razloge.

-Najviše odbijanja ticalo se djelatnosti poduzetnika koji su se prijavljivali, kao što su trgovina, prijevoz, socijalna skrb ili gradnja stambenih zgrada. U javnom pozivu bilo je navedeno da nisu prihvatljive sve djelatnosti, a drugi najčešći razlog je da nisu dostavili potvrdu porezne uprave za povezano poduzeće – objasnila je Tomašić i dodala kako zaprimaju sve više kvalitetnih prijava što je dokaz da je javni poziv svake godine sve više i više prilagođen potrebama međimurskih poduzetnika.

tklopotan / www.sjever.hr
26.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.