Now Reading:
JEDINSTVENO U HRVATSKOJ Urbano područje Varaždina obuhvaća čak 14 JLS-a, Bosilj: Imamo puno zajedničkih interesa i potencijalnih projekata!
Full Article 2 minutes read

JEDINSTVENO U HRVATSKOJ Urbano područje Varaždina obuhvaća čak 14 JLS-a, Bosilj: Imamo puno zajedničkih interesa i potencijalnih projekata!

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici je u ponedjeljak potpisan Sporazum o suradnji na izradi i provedbi strategije razvoja urbanog područja Varaždin za financijsko razdoblje 2021. – 2027.

Sporazum su uz gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja potpisali predstavnici 14 gradova i općina koji su ušli u sastav urbanog područja Varaždina, a riječ je o jedinstvenom području u Hrvatskoj.

Naime, kako je naglasio gradonačelnik Bosilj, gotovo 90 posto ITU središta u Hrvatskoj je u svoja urbana područja uključilo minimalni potrebni broj jedinica lokalne samouprave dok je Varaždin uključio tri grada, Ludbreg, Varaždinske Toplice i Novi Marof te čak 11 općina.

Rekavši kako smatra da je to jedini korektan način, Bosilj je istaknuo kako svi gradovi i općine koji su uključeni gravitiraju upravo prema Varaždinu.

-Imamo jako puno zajedničkih interesa i potencijalnih projekata koje ćemo moći zajedno odraditi – kazao je Bosilj.

Grad Varaždin će zahvaljujući ovom sporazumu postati provedbeno tijelo razine jedan za europske projekte, kao što je to dosada bilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Makar Ministarstvo još nije izdalo smjernice kojim propisuje koje će projekte biti moguće provesti, gradonačelnik Bosilj je rekao kako će oni sasvim sigurno biti vezani uz kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, biciklističke staze i međusobno povezivanje jedinica lokalne samouprave, a Grad Varaždin već ima u planu njih nekoliko.

Sporazum je potpisao i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji je istaknuo kako je ovo stvarni početak suradnje između jedinica lokalne samouprave, iako suradnja već postoji.

-Važno je da projekti obuhvaćaju gospodarstvo, digitalizaciju i zaštitu okoliša, a svaki od tih projekata će morati biti sličan, recimo u Varaždinu, Ludbregu, Novom Marofu i tako dalje i morat će postojati poveznica – rekao je Jenkač i dodao kako to neće biti jednostavno organizirati, ali su upravo povezivanje i integracija smisao ovog mehanizma.

Cilj Strategije razvoja urbanog područja je definiranje zajedničkih smjerova razvoja urbanog područja grada Varaždina, predlaganje zajedničkih pravaca djelovanja, kao i lakša provedba zajedničkih projekata, a Strategija će sadržavati i projekte koji će se u dogovoru između svih jedinica lokalne samouprave provoditi kroz ITU mehanizam.

tklopotan / www.sjever.hr
25.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.