Now Reading:
KORONA U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI: Stanje je (za sada) stabilno, kreće cijepljenje booster dozom, raste interes za cijepljenje kod starijih građana!
Full Article 4 minutes read

KORONA U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI: Stanje je (za sada) stabilno, kreće cijepljenje booster dozom, raste interes za cijepljenje kod starijih građana!

Na današnjoj press konferenciji Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, zamjenik župana i načelnik Stožera, Ratimir Ljubić i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko – križevačke županije iznijeli su novosti vezane uz virus SARS-CoV-2.

Naime, na području Županije evidentirano je 50 novopozitivnih osoba, 45 osoba je ozdravilo pa trenutni broj aktivnih slučajeva iznosi 221. Trenutno je 26 pacijenata pozitivnih na koronavirus na bolničkom liječenju, a jedna je osoba, u 76 godini preminula.

Ljubić je kazao kako je stanje u školama nešto bolje nego prošli tjedan. Kako je izvijestio, 20 je učenika pozitivno, a 64 njih je u samoizolaciji, a 2 su razreda prebačena na online nastavu. Pozitivnih nastavnika nema, ali su 4 u samoizolaciji. Također, evidentirana su 2 korona pozitivna slučajeva kod nenastavnog osoblja, a 2 su i u samoizolaciji.

– Kao što vidite stanje je slično prošlom tjednu, ali nadamo se da će biti bolje. Prije 2 tjedna smo imali 300 pozitivnih osoba, prošli tjedan 250, ovaj tjedan ćemo vidjeti… Stanje je i dalje stabilno, ali cijelo vrijeme imamo pozitivnih sugrađana – rekao je Ljubić te iskoristio priliku i pozvao sve građane da se odazovu na cijepljenje kako bi se stanje držalo pod kontrolom.

– Shema cijepljenja u tekućem mjesecu dobro je poznata. Dakle, cijepljenje se svake subote održava u Koprivnici od 8 do 12 sati u sportskoj dvorani, a od sljedećeg tjedna biti će dostupno cijepljenje u Đurđevcu i Križevcima. U Đurđevcu 27. listopada cijepljenje će biti dostupno od 14 do 16 sati u dvorani Srednje strukovne škole u Đurđevcu i 29. listopada u Križevcima u sportskoj dvorani osnovne škole od 14 do 17 sati – izvijestio je Ljubić i dodao kako su krenule i pripreme za treću dozu, prvenstveno za ustanove socijalne skrbi i zdravstvene ustanove.

– Radimo ankete po domovima za starije i nemoćne i vidimo interes kod naših starijih sugrađana, štićenika domova. Žele se cijepiti i oni će se cijepiti u svojim ustanovama. Zdravstvene ustanove već polako pripremaju cijepljenje svojih djelatnika koji su primile prve doze u prvom i drugom mjesecu – rekao je Ljubić, a Vadla se nadovezala kazujući kako se treća primjenjuje kod imunokompromitiranih osoba te da je razlika u periodu kada se koja primjenjuje.

Preporuka za sve osobe koje su imunokompromitirane, imaju maligne bolesti ili su na transplantaciji i dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, je da se docijepe s tom trećom dozom, odnosno cijepe s trećom dozom dva mjeseca nakon druge doze. Liječnici znaju koji su to pacijenti, a i pacijenti znaju od kakvih bolesti boluju pa je preporuka da se jave svojim liječnicima, kako bi se za njih organiziralo cijepljenje. Neki od njih već su bili i na punktovima, ali ležeći pacijenti mogu se javiti svojim liječnicima pa će se ta doza primijeniti u kući ili u domu – objasnila je Vadla i dodala kako se treća doza primjenjuje kod osoba koje praktički spadaju u određene rizične skupine, a to su svakako osobe u domovima za starije i nemoćne.

– Već ovog tjedna kreće cijepljenje trećom dozom zdravstvenih djelatnika u našoj Općoj bolnici, ali isto tako i za sve osobe koje imaju kronične bolesti, neovisno o dobi, a pokretne su. U tu kategoriju spadaju i osobe koje u svom kućanstvu imaju osobu koja je teško bolesna pa da se zaštiti okolina i oni se mogu docijepiti trećom dozom – rekla je Vadla.

– U prvoj kategoriji imunokompromitiranih primjenjuje se treća doza jer se uvidjelo da je njihov imunološki odgovor, što je i očekivano, slabiji nego kod zdrave populacije pa da se potakne taj imunološki odgovor, a kod osoba koje se docijepljuju nakon šest mjeseci iz razloga da se produži imunitet. Iz dosadašnjih iskustva vidimo da još uvijek obolijevaju oni koji nisu cijepljeni. Ima i određen broj ljudi koji su se cijepili s obje doze pa se zarazili. To su svakako osobe sa slabijom kliničkom slikom, što nas veseli. Do sada ni jedna osoba, cijepljena s obje doze, nije umrla u Koprivničko – križevačkoj županiji – završila je Vadla i pridružila se apelu oko cijepljenja građana.

mčaržavec/www.sjever.hr
19.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.