Now Reading:
VARAŽDINSKI HNK U PUNOM SJAJU Bosilj najavio daljnju podršku: Kazalište nisu samo lijepa zgrada i pozornica, to su ljudi!
Full Article 2 minutes read

VARAŽDINSKI HNK U PUNOM SJAJU Bosilj najavio daljnju podršku: Kazalište nisu samo lijepa zgrada i pozornica, to su ljudi!

Gradonačelnik Neven Bosilj u petak je posjetio Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu u kojem su u tijeku završni radovi na obnovi pozornice.

Gradonačelnika je dočekala intendantica Jasna Jakovljević koja ga je upoznala s tijekom završnih radova te početkom nove kazališne sezone.

Gradonačelnik Bosilj naglasio je kako je u obnovu varaždinskog HNK uloženo ukupno preko 2,5 milijuna kuna, a preostao je jedan manji dio radova kako bi cjelokupni interijer i pozornica zasjali u punom sjaju.

-Grad Varaždin i dalje će pružati podršku HNK-u, ne samo u materijalnom smislu obnove, nego i u zanavljanju umjetničkog ansambla – najavio je Bosilj i dodao kako je ove godine već odobreno zapošljavanje troje glumaca, no potrebno ih je još pa vjeruje da će do kraja godine stići zahtjevi koji će biti i odobreni.

-Kazalište ne čine samo lijepa zgrada i prekrasna pozornica, kazalište prije svega čine ljudi, glumci, ali i tehničko osoblje – zaključio je.

Intendantica varaždinskog HNK Jasna Jakovljević istaknula je kako su nove daske došle direktno iz Kanade u kojoj raste autohtona sorta bora, a HNK Varaždin jedino je u Hrvatskoj koje ih posjeduje. Ističe, cijena dasaka je trostruko jeftinija od onih u Sloveniji ili Njemačkoj.

– Danas su zasjali gledalište, portal, svod i luster, restauracija je obavljena uz pomoć Obrta za građevinarstvo i restauraciju čiji je vlasnik Zlatko Genc koji je također restaurirao i napravio koncertnu dvoranu prije tri godine. Ostaje nam prvi kat i lože balkon, ali u međuvremenu je odlukom Adris zaklade kazalište dobilo 150 tisuća kuna čime će se obnoviti prvi kat, a sredstvima Ministarstva kulture i medija završit će se cijelo gledalište – rekla je intendantica Jakovljević i dodala kako je kazalište danas zasjalo zahvaljujući sredstvima Grada Varaždina, Ministarstva kulture i medija te bezbrojnih sponzora.

Arhitekt i autor izmjena Vedran Kögl istaknuo je kako je ovakav pod zaista rijedak, a iako se u životu puno bavio drvom, naglasio je kako tako kvalitetno drvo nije često vidio.

-Boja je odlična, napravljena upravo za pozornice i pogodili smo super stvar. Imamo i mekani pod koji je na gumama i olakšava skakanje, plesanje. Napravili smo i podizne platforme koje mogu biti u skoro svakom položaju. Nadam se da će isto uspjeti treći dio pozornice, a to je nadstroplje i nadam se da će to jednog dana sve biti zaokruženo – kazao je Kögl.

tklopotan / www.sjever.hr
15.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.