Now Reading:
Bosilj i Marković o političkom raskolu, presudi HDZ-u i nezaobilaznoj temi – redovniku nalik Čehoku!
Full Article 4 minutes read

Bosilj i Marković o političkom raskolu, presudi HDZ-u i nezaobilaznoj temi – redovniku nalik Čehoku!

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Varaždin i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i gradonačelnik Neven Bosilj održali su u petak konferenciju za medije i osvrnuli se na aktualnu političku situaciju i nadolazeću sjednicu Gradskog vijeća.

Zamjenik Marković istaknuo je kako je SDP u svom predizbornom programu naglašavao potpunu transparentnost gradskog proračuna što sada i ostvaruju, a u budućnosti, građani će moći participirati u proračunu.

-Danas je službeno upućen poziv sugrađanima da sudjeluju u kreiranju proračuna za 2022. godinu. Mogu predlagati male komunalne akcije, uređenje cesta, nogostupa parkirališta, što smatraju da je prioritet u rješavanju za sljedeću godinu i godine koje dolaze. Želimo promijeniti način upravljanja ovim gradom što pokazujemo svaki dan. Svi vijećnici, bez obzira iz koje stranke dolazili, iz koje platforme dolazili, moraju biti na usluzi građanima – rekao je Marković.

Gradonačelnik Bosilj nadovezao se na uvođenje transparentnog proračuna pojasnivši kako će svi građani moći vidjeti gradske račune, isplate svih gradskih ustanova, kao i plaće svih zaposlenika gradskih ustanova.

-Mi nemamo razloga skrivati bilo što, želimo da svi građani Grada Varaždina znaju na što se troše njihovi novci i svima će to biti dostupno putem aplikacije koja će u ponedjeljak biti u završnoj fazi testiranja. Pozivam sve građane da nam se u utorak, kada se rade pretraživanja i ispitivanja, ako uoče bilo kakve probleme, jave kako bismo to popravili – rekao je Bosilj i dodao kako će od utorka, 19. listopada, obećanje o transparentnosti biti ispunjeno.

Marković je komentirao i nedavnu presudu Vrhovnog suda kojom je HDZ proglašen krivim za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki.

-Kada sam preuzeo gradsku organizaciju onda su mi rekli da sam preuzeo i ono što je bilo prije, što je normalno. Danas vidimo da i premijer i predsjednik gradskog HDZ-a govore da oni nemaju veze s prošlošću. To je jednostavno smiješna konstatacija kojom se HDZ pokušava oprati pred javnosti. Postoji slika Sanadera i Plenkovića u ranim fazama. Svi njihovi ključni ljudi su i danas na vrlo bitnim i važećim pozicijama u HDZ-u i smatram da što god mi govorili o tome, da je pravda zadovoljena – rekao je Marković dodavši kako HDZ to ima priliku ispraviti, pogledati se u ogledalo i priznati pogrešku.

Nezaobilazna tema bila je i politički raskol s platformom Budimo grad za što su i Marković i Bosilj kazali kako neće biti velikih problema oko donošenja odluka i proračuna.

-Ja ću razgovarati sa svim strankama, sa svim opcijama i nezavisnim listama u Vijeću i ne vjerujem da će biti nekih velikih problema oko donošenja odluka, pogotovo ne proračuna – rekao je Bosilj.

Marković je naglasio kako im je vrlo žao zbog izlaska platforme Budimo grad iz sporazuma jer su njihovi programi vrlo kompatibilni, no ipak, ne smatraju ga katastrofom.

– Oni će i dalje biti korektiv ove naše nove Gradske uprave i glasat će za sve ono što smatraju dobrim, a sve što mi predložimo će više manje biti dobro. Oni će zajedno sa svim ostalim vijećnicima iz bilo koje druge stranke imati razloga dizati ruku ne samo za ovaj rebalans nego i za proračun i za sve druge projekte koje ćemo provoditi jer smo mi to zacrtali u našem predizbornom programu, potpuna otvorenost, potpuna transparentnost – istaknuo je Marković i zaključio kako nova vlast radi punom parom da bi riješila ključne probleme ovog grada zbog čega su ih Varaždinci i Varaždinke i birali.

Bosilj se osvrnuo i na temu koja je unazad nekoliko tjedana punila naslovnice skoro svih lokalnih medija, a to su kipovi redovnika od kojih je jedan, prema mišljenju velikog broja građana, vrlo sličan bivšem gradonačelniku Ivanu Čehoku.

-Sada smo to predali odvjetnicima Grada koji će povući sljedeće korake. Vjerujem da će se ugovor s umjetnikom raskinuti, a Grad će tražiti da se kipovi uklone – rekao je Bosilj i dodao kako smatra da nema potrebe za dodatnom kemijskom analizom te da kiparu neće platiti dok se ne utvrde činjenice.

tklopotan / www.sjever.hr
15.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.