Now Reading:
U Krapini dodjeljene plakete „Zlatna kuna” za 2020. godinu, župan Kolar: “Kada imate kvalitetan proizvod onda ga možete plasirati na europska i svjetska tržišta i biti izvoznik!”
Full Article 5 minutes read

U Krapini dodjeljene plakete „Zlatna kuna” za 2020. godinu, župan Kolar: “Kada imate kvalitetan proizvod onda ga možete plasirati na europska i svjetska tržišta i biti izvoznik!”

U četvrtak su u prostorijama HGK ŽK Krapina dodijeljene nagrade „Zlatna kuna”. Nagrada se dodjeljuje za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskom gospodarstvu u cjelini još od osamostaljenja Hrvatske. Ideja o ovome priznanju nastala je kao izraz težnji da gospodarstvo, tada tek osnovane demokratske i neovisne Republike Hrvatske, na samom početku postojanja poprimi osobine kune, simbola izdržljivosti, snalažljivosti, spretnosti te lukavosti, ali i blagostanja i plodnosti.

U kategoriji malih trgovačkih društava plaketu „Zlatna kuna” za 2020. godinu osvojila je tvrtka Rusan – Mikron d.o.o. iz Marije Bistrice. Tvrtka se u počecima bavila proizvodnjom i veleprodajom zaštitne opreme i strojnom obradom metala, a s vremenom pokrenula i vlastitu proizvodnju nosača optičkih ciljnika i pribora za lovačko i sportsko oružje. Trenutno imaju četrdesetak zaposlenih i bilježe stalni trend rasta proizvodnje i povećanja broja zaposlenih, a više od 95 posto proizvoda plasiraju na europska i svjetska tržišta.

Plaketa „Zlatna kuna” u kategoriji srednjih trgovačkih društava pripala je tvrtki ZMH Horvat d.o.o. iz Konjščine. Riječ je o jednoj od vodećih kompanija u sektoru smrznute hrane u Hrvatskoj i regiji koja danas zapošljava 170 djelatnika. Godišnje plasira oko osam tisuća tona smrznutih proizvoda, a uz vlastitu robnu marku Frozy proizvodi privatne robne marke za trgovačke lance i distributere u Hrvatskoj i inozemstvu. Dokaz kontinuiranog ulaganja u kvalitetu i kontrolu procesa je i IFS Food certifikat čiji je nositelj od 2011. godine i certifikati za distribuciju ribe iz održivog ulova i uzgoja, za preradu i distribuciju ekoloških proizvoda, a uz to je i prvi certificirani proizvođač Zagorskih štrukli.

Plaketu „Zlatna kuna” u kategoriji velikih trgovačkih društava za 2020. godinu dobila je tvrtka OMCO CROATIA d.o.o. iz Huma na Sutli koja se bavi proizvodnjom kalupa koji se koriste u proizvodnji staklarske ambalaže, a više od 90 posto proizvoda plasira na inozemna tržišta. Počela je kao mala radionica za popravak alata za izradu staklarske proizvodnje, već dvadesetak godina posluje u sklopu OMCO grupe iz Belgije, a danas je najveća tvornica takvog tipa proizvodnje u svijetu i zapošljava 746 djelatnika.

Župan Krapinsko – zagorske županije, Željko Kolar, istaknuo je kako je gospodarstvo u Zagorju žilavo te da počiva na čvrstim temeljima što je dokazalo poslovanje tijekom pandemije.

Uvijek se isplati edukacija, ulaganje u nove tehnologije, a kada imate kvalitetan proizvod onda ga možete plasirati na europska i svjetska tržišta i biti izvoznik. Mi smo izvozno orijentirana županija što nam je pomoglo da prebrodimo najteža razdoblja. Prema najavama, 2020. godina biti će minimalno na razini 2020. godine, a svi zajedno vjerujemo da će biti i bolja. Želja nam je približiti se rekordnoj 2019. godini, a to znači preko 13,5 milijardi prihoda i preko 850 milijuna dobiti što je fantastičan rezultat – rekao je župan Kolar i dodao kako se kroz porez na dohodak proračun Krapinsko-zagorske županije stabilno puni. Tako je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno povećanje od tri posto u odnosu na 2020. godinu.

Župan je čestitao dobitnicima i naglasio kako će Županija davati maksimalnu potporu tvrtkama u proširenjima poslovanja te uputio čestitke dobitnicima nagrade, njihovim zaposlenicima. Osvrnuo se i na nedostatak radne snage na području Županije.

Paradoks je to. Mi imamo 2 196 nezaposlenih osoba na Zavodu za zapošljavanje što je među najboljim prosjecima u Republici Hrvatskoj, ali budimo objektivni. Pola tih ljudi koji su prijavljeni na Zavodu ili zbog zdravstvenog stanja ili godina neće više naći mjesto na tržištu rada. Druga će se polovica ili vrlo brzo zaposliti ili će se u hodu doškolovati ili se prekvalificirati. Imamo sjajnih ponuda na Zavodu i mi smo tu spremni sufinancirati. Naš doprinos tome su deficitarna zanimanja – poručio je župan Kolar.

Krapinsko – zagorska županija inače dodjeljuje stipendije za deficitarna zanimanja što je, kako kaže Kolar, zasigurno doprinijelo povećanju upisa u strukovne škole, a što su sa zadovoljstvom prihvatili zagorski poduzetnici i obrtnici.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina, Josip Grilec, je naglasio kako unatoč već drugoj zaredom pandemijskoj godini, Krapinsko-zagorska županija može biti i više nego zadovoljna jer njezino gospodarstvo nije pogođeno.

– Iza nas je prva pandemijska godina, a uskoro će završiti i druga. Možemo biti zadovoljni i sretni da pandemija kod nas nije utjecala na isključivanje tvrtki iz pogona te da su one ostale zdrave, uspješne i polučile jako dobre rezultate. Iz svakog izazova moramo nešto naučiti, a naučili smo puno i iz pandemije. Velik broj tvrtki pokušao se okrenuti više na sebe, vlastite resurse i na svoje okruženje jer je puno toga bilo otežano. Godina je u gospodarskom smislu bila bolja od očekivanog. Kada bi netko prošle godine u 3. ili 4. mjesecu tvrdio da ćemo pasti ispod 3 posto u županijskom proračunu za gospodarstvo, vjerojatno bi mu se svi smijali. Ja sam osobno predviđao pad do 5 posto, tako da je ovo izuzetno dobro. Kad gledate strukturu našeg gospodarstva, nismo oslonjeni na turizam i neke druge grane koje su bile izravno pogođene nego smo mi baš proizvodna županija – objasnio je Grilec.

Matija Gulija iz tvrtke ZMH Horvat podsjetio je da je ova tvrtka lani bila izvan konkurencije, budući da su Zlatnu plaketu dobivali tri godine zaredom, nakon čega su osvojili i kristalnu.

– Ove smo godine opet u konkurenciji i opet smo prepoznati kao najbolja tvrtka u tom segmentu, u kategoriji srednjih poduzeća. Drago mi je da i tvrtka koja se bavi proizvodnjom i preradom u prehrambenom sektoru također ostvaruje dobre rezultate. Mi i dalje ulažemo, planiramo razvoj proizvoda i infrastrukture, planiramo rast tvrtke – rekao je Gulija.

mčaržavec/www.sjever.hr
14.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.