Now Reading:
Ove subote trk u Veliki Tabor na obilježavanje godišnjice smrti Veronike Desinićke!
Full Article 3 minutes read

Ove subote trk u Veliki Tabor na obilježavanje godišnjice smrti Veronike Desinićke!

Narednu subotu, 16. listopada Dvor Veliki Tabor obilježiti će godišnjicu smrti Veronike Desinićke. Očekuje vas predstavljanje romana „Dvije Veronike” autorice Jadranke Ivandić Zimić i predavanje na temu „Nečastive – povijest vještica od antike do danas“!

U 12 sati održati će se promocija romana Dvije Veronike autorice Jadranke Ivandić Zimić što je važan događaj za autoricu. Radeći ranih devedesetih kao mlada socijalna radnica u Domu za duševno bolesne osobe Bidružica u Desiniću, autorica je u svoje slobodno vrijeme vrlo često obilazila tada zapušteni Dvor Veliki Tabor gdje se upoznala s legendom o Veroniki Desinićkoj, kao i s njezinom nesretnom ljubavi s grofom Fridrikom II. Celjskim. U isto vrijeme, u Domu Bidružica, upoznaje drugu protagonisticu svog romana, Veroniku iz Zagreba koja će zbog nesretne ljubavi s oženjenim muškarcem skončati svoj život u Bidružici. Dvadeset pet godina kasnije, autorica je napisala roman Dvije Veronike koji u središte pozornosti stavlja upravo te dvije nesretne žene.

Kao što je autorica Jadranka Ivandić Zimić tijekom proteklog vremena postala respektabilna književnica koja je objavila ukupno pet zapaženih naslova proze i poezije od kojih su neki i nagrađeni, tako je i Dvor Veliki Tabor postao središte kulturnih zbivanja u Hrvatskom zagorju promičući ne samo legendu o Veroniki Desinićkoj, već i bogatu kulturnu, povijesnu i etno baštinu ovog kraja, ali i njegove prirodne ljepote.

Posve se pouzdano zna kako su 1744. godine u Velikom Taboru pogubljena 4 muškarca i 3 žene zbog optužbi da su se bavili vještičarenjem.

Isto tako, Veronika Desinićka još je početkom 15. stoljeća bila optužena da je vještica. I premda ju je sud oslobodio, nije joj to spasilo život. Taj slučaj bilježi se kao jedan od prvih slučajeva takve vrste optužbe na ovome području.

Tko su i što su vještice, koje su bile njihove rabote i kakva je povijest pojma vještica – o tome će se u subotu govoriti na predavanju u Dvoru Veliki Tabor koje će započeti u 17 sati.

Poznati varaždinski novinar, entuzijast i istraživač, poznavatelj okultnog, Kristijan Petrović, osvijetliti će poprilično mutnu i zamračenu stranu povijesti kroz predavanje na temu „Nečastive – povijest vještica od antike do danas“. Kroz niz zanimljivih povijesnih pikanterija i anegdota, Petrović će vas oduševiti izvrsnim poznavanjem tog zastrašujućeg segmenta ljudske povijesti.

Ulaz je besplatan, a predavanje nije namijenjeno osobama mlađeg uzrasta.

www.sjever.hr
14.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.