Now Reading:
Ministar Čorić najavio korištenje geotermalnih izvora. Varaždinska županija i Bukotermal već daleko odmakli na tom području……
Full Article 2 minutes read

Ministar Čorić najavio korištenje geotermalnih izvora. Varaždinska županija i Bukotermal već daleko odmakli na tom području……

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je za da će Hrvatska idućih godina sve više ići u smjeru korištenja obnovljivih izvora energije, gdje je bitan segment geotermalna energija.

A jedan od vodećih projekata takve vrste je Bukotermal u Varaždinskoj županiji. Naime, Varaždinska županija je u suradnji s Općinom Mali Bukovec osnovala tvrtku Bukotermal d.o.o., primarno za iskorištavanje vodne snage za dobivanje električne energije, ali i za sekundarno korištenje toplinske energije za gospodarstvo i kućanstva.

Geotermalni izvori održivi su izvori energije ne emitiraju stakleničke ili bilo koje druge štetne plinove u okoliš. Na taj način pridonosi se smanjenju ukupne emisije stakleničkih plinova (primano CO2), te svih ostalih štetnih plinova.

Studija izvodljivosti je završena i pokazuje veliki potencijal područja za iskorištavanje geotermalne energije. Odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja tvrtka Bukotermal d.o.o. dobila je dozvolu za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru „Lunjkovec-Kutnjak“.

bukotermal

Sve ovo moglo bi kroz nekoliko godina Varaždinsku županiju učiniti energetski neovisnom, dodatno potaknuti razvoj cvjećarstva na tom području kao i ostale industrije.

Inače, projekt Bukotermal jedan je od ključnih projekata aktualne županijske vlasti koji je uvršten u program Sporazuma za Sjever. Prema svemu najavljenom značajna, ako ne i sva sredstva, za taj projekt mogla bi se osigurati s nacionalne razine te iz EU fondova.

s.kalajdžija/sjever.hr 10.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.