Now Reading:
STIŽE LI U ZAGORJE NOVO VELIKO PRIZNANJE? Čak dva grada u finalu izbora za najbolji grad
Full Article 2 minutes read

STIŽE LI U ZAGORJE NOVO VELIKO PRIZNANJE? Čak dva grada u finalu izbora za najbolji grad

U organizaciji Jutarnjeg lista, agencije Ipsos i portala Gradonačelnik.hr, utvrđivanjem liste gradova koji su ušli u najuži izbor za nagrade počeo je ovogodišnji, četvrti izbor najboljih gradova, a među njima nalaze se i dva zagorska grada.

Riječ je o gradovima Klanjcu koji je ušao u finalnu konkurenciju u kategoriji postignutog najvećeg napretka u osiguranju kvalitete života svojih stanovnika i Krapini koja konkurira za naslov najboljeg velikog grada za gospodarstvo, među ostalim, jednom od pet najvećih godišnjih bruto plaća u velikim sredinama od 864 tisuće kuna.

Grad Klanjec ušao je u finalnu konkurenciju, a priznanje gradu koji je, prema kriterijima organizatora, postigao najveći napredak u osiguranju kvalitete života svojih stanovnika, dodjeljuje se prvi put. Nagrada za najveći napredak u kvaliteti života izračunata je tako da se usporedio poredak u kategoriji kvaliteta života u 2020. u odnosu na poredak za istu tu kategoriju u sklopu prvog izbora najboljih hrvatskih gradova 2018.

Prvi gradovi kandidati za priznanje najbolji grad u ostvarenom napretku kvalitete života su Klanjec, Križevci, Metković, Sinj i Sisak. Oni su ostvarili najveći napredak u najmanje šest promatranih indikatora.

Završnicu izbora u konkurenciji velikih gradova izborila su sva tri dosadašnja pobjednika, piše portal Gradonačelnik.hr. Riječ je o lanjskom pobjedniku Samoboru, prvom dobitniku ovog priznanja Puli i Varaždinu koji je trijumfirao 2018., a kvintet gradova koji su ušli u samu završnicu izbora za najbolji veliki grad u gospodarstvu zatvaraju Koprivnica i Krapina.

U završnicu izbora u ovoj konkurenciji nagrade najbolji grad spomenuti su gradovi uvršteni nakon analize 14 pokazatelja kako njihove proračunske politike, tako i ukupnih ekonomskih pokazatelja tih sredina. Iz dobivenih podataka napravljeno je rangiranje ukupno 25 velikih gradova za kategoriju gospodarstvo.

Uz jedne od pet najvećih godišnjih bruto plaća u velikim sredinama, Krapina konkurira za naslov najboljeg velikog grada za gospodarstvo i pokrivenošću javnih rashoda prihodima od 102,4 posto te omjerom nezaposlenih unutar ukupnog stanovništva od 22 nezaposlena na 1000 stanovnika. U sjedištu Krapinsko-zagorske županije nema prireza, a tamošnja stopa siromaštva od 13 posto među pet je najnižih među velikim gradovima.

Hoće li prestižne titule ove godine doći u zagorske gradove, doznat ćemo 21. listopada.

www.sjever.hr / gradonačelnik.hr / klanjec.hr
08.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.