Now Reading:
Važnost računovodstvenih podataka u upravljanju logističkim procesima
Full Article 2 minutes read

Važnost računovodstvenih podataka u upravljanju logističkim procesima

Računovodstvo je sustav koji opskrbljuje korisnike računovodstvenim informacijama nužnim za kvalitetno upravljanje i donošenje kvalitetnih poslovnih odluka. Bilo da se radi o proizvodnji, nabavi, marketingu pa i logistici, računovodstvo i računovodstvene informacije isprepliću se kroz čitav organizacijski sustav i doprinose boljem poslovnom upravljanju.

Sagledavajući računovodstvo kroz prizmu logistike i važnost računovodstvenih podataka u logistici možemo pričati o dva računovodstvenih sustava važnih u logističkom poslovanju: (1) Sustav financijskog računovodstva i (2) Logistički računovodstveni sustav. Sustav financijskog računovodstva primarno je orijentiran vanjskim korisnicima i služi za objavu rezultata poslovanja svim zainteresiranim vanjskim stranama (npr. investitori, dioničari). Ovakav tip vanjskog izvještavanja zahtjeva ponajprije standardizaciju na način da se financijski rezultati jedne organizacije mogu uspoređivati s rezultatima neke druge organizacije. Vanjskim izvještajima, kreatori financijskih izvještaja, trebaju slijediti zahtjeve Odbora za standarde financijskog računovodstva (eng. Financial Accounting Standards Board – FASB) odnosno Međunarodne standarde financijskog izvještavanja (MSFI) (eng. International financial reporting standards – IFRS). Računovodstveni sustav s aspekta sustava financijskog računovodstva u velikom organizacijama i velikom poslovnim sustavima a posebno logističkim organizacijama ne uspijeva zadovoljiti potrebe menadžera unutar jedne organizacije. Stoga da bi se zadovoljile interne potrebe u pogledu nužnih računovodstvenih podataka pri upravljanju logističkim procesima možemo govoriti o logističkom računovodstvenom sustavu (upravljački računovodstveni sustav). Pravilno uspostavljeni logistički računovodstveni sustavi pomažu menadžerima u planiranju, implementaciji i kontroli logističkih sustava. Informacije koje proizlaze iz logističkog računovodstvenog sustava mogu pomoći u određivanju proračuna koji je važan dio procesa planiranja. Pružaju također pomoć i u raspoređivanju resursa koji je jedan oblik implementacije planova, ujedno daju povratnu informaciju o poslovanju menadžerima te kako kontrolirati logistički sustav. Da bi se zadovoljile potrebe mnogih menadžera informacije logističko računovodstvenog sustava moraju biti izrazito fleksibilne, pravovremene, točne i nadasve kvalitetne. Potrebe za logističkim informacijama jednog menadžera obično se znatno razlikuju od potreba nekog drugog menadžera. Razlog tome proizlazi u činjenici da izvještaji logističkog računovodstvenog sustava nisu standardizirani kao što su to izvještaji financijskog računovodstva (Bloomberg et al 2006:248).

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/).

www.sjever.hr
06.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.