Now Reading:
U Međimurju kreće zapošljavanje Roma u državne institucije – Roma mentori kao poveznica između institucija i romskih naselja
Full Article 3 minutes read

U Međimurju kreće zapošljavanje Roma u državne institucije – Roma mentori kao poveznica između institucija i romskih naselja

Ministarstvo pravosuđa i uprave započinje s provedbom Pilot projekt Roma mentora u okviru projekta “Unapređenje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz jačanje kapaciteta probacijske službe“ financiranog iz Norveškog financijskog mehanizama. Tim povodom u utorak je u konferencijskoj dvorani hotela Castellum u Čakovcu održana prezentacija samog projekta.

Pilot projekt Roma mentora samo je jedna od aktivnosti navedenog projekta ukupne vrijednosti 2,1 milijun eura. Projekt će trajati 36 mjeseci, a cilj mu je zaposliti šest pripadnika romske nacionalne manjine s područja Međimurske županije na 19 mjeseci kao Roma mentore.

Roma mentori će nakon edukacije koje će provesti stručnjaci iz Češke Republike, pružati potporu u radu različitih institucija, probacijskim uredima, policiji Zavodu za zapošljavanje, Zavodu za javno zdravstvo, Državnom inspektoratu, tijelima sustava socijalne skrb i obrazovnim institucijama te biti spona tih institucija sa romskim zajednicama u Međimurju.

Projekt je javnosti predstavila ravnateljica uprave za zatvorski sustav i probaciju Jasna Špero naglasivši kako je ovo prvi Pilot projekt Roma mentora u Hrvatskoj.

-Roma mentori su sistem koji smo vidjeli kod naših kolega u Češkoj i to je jedna lijepa priča gdje se pripadnici romske zajednice mogu uključiti kao pomoć različitim državnim institucijama u suradnji, a ovaj projekt obuhvatit će više različitih institucija sa Romima mentorima – rekla je Špero.

– Roma mentori birali su se na način da su to osobe koje su cijenjene u svojoj zajednici, koje mogu proći edukaciju s kolegama iz Češke i koje će doprijeti do svoje zajednice na najbolji mogući način. Naši Roma mentori potpisat će ugovor o djelu nakon što završe edukaciju koja počinje danas – dodala je Špero.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber kazao je kako od ovog projekta imaju velika očekivanja.

-Jedan od ključnih problema koje smo detektirali je nedostatak komunikacije između romskih naselja i institucija države. Policija je jedna od rijetkih koja dolaze u romska naselja i ovim projektom ćemo konačno omogućiti dolazak i drugih institucija u romska naselja te dvosmjernu komunikaciju između institucija i romskih naselja i između institucija međusobno. Najveći problemi u romskih naseljima su siromaštvo, socijalna isključenost, loša obrazovna struktura, visok kriminalitet maloljetnika i sve to možemo promijeniti samo ako počnemo komunicirati međusobno – naglasio je Faber važnost međusobnog komuniciranja.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josip Salapić kazao je kako se ovim projektom pripadnike romske nacionalne manjine želi potpuno asimilirati u društvo.

– Želimo da naši i vaši Roma mentori omoguće da kao pružena ruka prijateljstva države budete poveznica u društvu. Želim da se potpuno posvetite školovanju, da se zaposlite, da vašu obitelj odgajate u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Republika Hrvatske – poručio je Salapić.

Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” istakla je kako za Romima mentorima u Međimurskoj županiji postoji velika potreba.

– Nažalost, imamo puno problema u romskim naseljima, ali vjerujem da ih zajedno možemo riješiti osobito kod socijalnog problema, zapošljavanja, stanovanja, a pogotovo obrazovanja. Mi kao romska nacionalna manjina, uvijek ćemo pružiti ruku i uvijek ćemo biti otvoreni prema svima, osobito prema onima koji su nam prijatelji – zaključila je Krčmar.

abrkic/sjever.hr
05.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.