Now Reading:
Europska Amazona proteže se kroz tri sjeverne županije – izuzetan značaj za održivi turizam i očuvanje bioraznolikosti
Full Article 4 minutes read

Europska Amazona proteže se kroz tri sjeverne županije – izuzetan značaj za održivi turizam i očuvanje bioraznolikosti

Europska Amazona nedavno je postala najveće zaštićeno riječno područje u Europi. Proglasio ga je UNESCO, a riječ je o prvom petodržavnom rezervatu biosfere na svijetu. Naime, Europska Amazona obuhvaća Muru, Dravu i Dunav i proteže se kroz čak pet država, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju na gotovo milijun hektara i sedamsto kilometara riječnog toka.

Zbog jedinstvenih staništa i brojnih rijetkih vrsta ova biosfera naziva se i Europskom Amazonom, a proteže se i kroz pet hrvatskih županija, Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju.

Da ovo proglašenje ima izuzetan značaj, kako i za daljnji razvoj turizma, tako i za očuvanje bioraznolikosti te poticanje održivog razvoja potvrdili su nam i iz tri sjeverne županije kroz koje ovaj rezervat biosfere prolazi.

Iz Turističke zajednice Međimurske županije poručili su kako ovo proglašenje ima izuzetan značaj za daljnji razvoj njihovog održivog turizma. Prema istraživanju koje je Institut za turizam proveo 2019. godine, jedan od glavnih motiva dolaska gostiju u Međimurje je priroda.

-Razvoj naših ponuda aktivnog odmora te enogastronomije temelje se na visokoj bioraznolikosti, ljepoti krajolika i kratkim lancima opskrbe što smo kao trostruka  europska destinacije izvrsnosti EDEN i do sada inkorporirali u naš turistički destinacijski proizvod, a to će naravno ubuduće biti još naglašenije kako u razvoju proizvoda tako i u promociji – stoji u odgovoru direktora Rudija Grule.

Kako je rijeka Drava jedna od najznačajnijih resurno-atrakcijskih osnova Varaždinske županije, proglašenje rezervata biosfere ima velik značaj i za ovo područje što su naglasili i iz županijske Turističke zajednice, kao i iz županijske “Prirode”.

Iako je Varaždin odvojen od rijeke zbog raznih prirodnih razloga, njezini turistički potencijali su ogromni, a Turistička zajednica svoje aktivnosti već dugi niz godina usmjerava upravo na to područje. Riječ je o projektima uspostavljanja međugranične turističke biciklističke ture duž rijeka Mure i Drave, održivog biciklističkog turizma u rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav te razvoja „zelene destinacije” područja Europske Amazone kao temelja za razvoj održivog turizma.

-Upravo je ovo proglašenje rezervata zakonski, ali i moralni okvir za postizanje turističkih, gospodarskih, urbanističkih, društveno-sportskih, ali prije svega održivih ciljeva upravljanja našom rijekom Dravom – rekao je direktor Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini.

Zbog svoje biološke, geološke i krajobrazne raznolikosti kao i kulturno-tradicijske baštine, područje uz rijeke Dravu i Muru prepoznato je kao područje od velike važnosti, a aktivnosti stavljanja tog područja pod zakonsku zaštitu traju već više od dva desetljeća. To je ujedno i prvo područje koje je Vlada Republike Hrvatske proglasila regionalnim parkom, a stvaranje preduvjeta za proglašenje petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav započelo je još 2011. godine.

-Proglašenje Petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav od velikog je značenja i za Varaždinsku županiju, jer će omogućiti intenzivniju međunarodnu razmjenu iskustava u zaštiti i očuvanju prirodnih i kulturno-tradicijskih vrijednosti, ali će otvoriti i nove mogućnosti razvoja tog područja kroz revitalizaciju pojedinih dijelova rijeke, održivo korištenje prirodnih dobara, odnosno suživot čovjeka i prirode. Oznaka Rezervata biosfere može pomoći u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije i otvaranju novih projekata, u okviru kojih će surađivati različiti sektori na međunarodnoj razini – poručili su nam iz županijske Javne ustanove i dodali kako će ovo proglašenje u budućnosti zasigurno pokrenuti brojne projekte te intenzivirati međunarodnu suradnju.

Područje rezervata biosfere je značajan ekosustav sačinjen od mozaika vlažnih staništa, poput poplavnih šuma, vlažnih travnjaka, sprudova, obala, napuštenih korita i meandara rijeka, te obiluje brojnim rijetkim i ugroženim staništima i vrstama.

-Cilj je promovirati skladan suživot čovjeka i prirode, očuvati iznimne prirodne vrijednosti, biološku i krajobraznu raznolikost, davati podršku istraživanju, monitoringu i razmjeni podataka vezanih uz zaštitu prirode, kao i pronalaziti rješenja za očuvanje bioraznolikosti i poticati socio-ekonomski razvoj – kazali su iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Koprivničko-križevačke županije i potvrdili iznimnu važnost ovog proglašenja.

tklopotan / www.sjever.hr
03.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.