Now Reading:
Nakon smrti Slovenke cijepljene J&J-om, oglasio se HALMED – ovo su nuspojave prijavljene u Hrvatskoj
Full Article 2 minutes read

Nakon smrti Slovenke cijepljene J&J-om, oglasio se HALMED – ovo su nuspojave prijavljene u Hrvatskoj

Javnost je potresla vijest o 20-godišnjoj Slovenki koja je doživjela moždani udar, a prethodno je cijepljenja cjepivom Janssen.

Kako se navodi u priopćenju Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Agencija je upoznata sa smrtnim slučajem u Republici Sloveniji koji se, nažalost, dogodio u razdoblju nakon primjene cjepiva COVID-19 Vaccine Janssen te odlukom slovenskih institucija nadležnih za provedbu cijepljenja o privremenoj obustavi cijepljenja navedenim cjepivom. U predmetnom slučaju prijavljena je sumnja na pojavu krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom krvnih pločica, navodi se u priopćenju koje prenosi N1.

U priopćenju se ističe da u Republici Hrvatskoj nije zaprimljena nijedna prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za cjepivo COVID-19 Vaccine Janssen.

Na ukupno 93.240 doza predmetnog cjepiva primijenjenih u Republici Hrvatskoj do 29. rujna ove godine, zaprimljene su ukupno 144 prijave sumnji na nuspojave uz primjenu predmetnog cjepiva. Najčešće prijavljene nuspojave bile su blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana. Uključivale su povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, zimicu, bol u mišićima, bol na mjestu primjene, umor, opću slabost, malaksalost, bol u leđima i bol u ekstremitetima.

„Odnos koristi i rizika primjene predmetnog cjepiva ostaje nepromijenjen te koristi cjepiva u prevenciji bolesti COVID-19 značajno nadmašuju rizik od eventualnih nuspojava. Podsjećamo da su sva cjepiva protiv bolesti COVID-19 visoko učinkovita u zaštiti od bolesti za koju su namijenjena, kao i u sprječavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda od bolesti COVID-19. HALMED i EMA će i dalje pratiti sigurnost primjene predmetnog cjepiva, kao i svih drugih cjepiva protiv bolesti COVID-19, te će o svim novim saznanjima pravovremeno obavijestiti javnost”, ističe se u priopćenju koje prenosi N1.

Ukupan broj prijava sumnji na nuspojave cjepiva
4934 prijava
2700 – Comirnaty, 543 – Spikevax (Moderna), 1541 – Vaxzevria (AstraZeneca), 144 – COVID-19 Vaccine Janssen i 6 prijava na COVID-19 cjepiva za koje nije zaprimljena informacija o proizvođaču.

www.sjever.hr/N1/HALMED
01.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.