Now Reading:
Koprivničko-križevačka županija postaje prostor velikih investicija, Koren: Nikada se u tako vremenskom kratkom intervalu nije toliko toga gradilo!
Full Article 5 minutes read

Koprivničko-križevačka županija postaje prostor velikih investicija, Koren: Nikada se u tako vremenskom kratkom intervalu nije toliko toga gradilo!

Kako je naglašeno na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak tri važne aktivnosti PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije su Razvojni sporazum sjevernih županija, ITU mehanizam i nabava projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju škola na području županije.

Aktivnosti PORA-e predstavili su župan Darko Koren i ravnateljica PORA-e Melita Birčić.

Ravnateljica Birčić naglasila je kako je PORA od samog početka bila aktivno aktivno uključena u proces pripreme za Razvojni sporazum čiji korisnici će biti Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Bjelovarsko-bilogorska županija.

-Sporazumom se usuglašavaju prioriteti razvoja, utvrđuju strateški projekti te se planiraju sredstva za njihovu provedbu. Važan je jer osigurava provedbu strateških dokumenata koje je svaka županija definirala, a potpisnici se obvezuju da će  pronaći načine financiranja projekata što daje dodatnu sigurnost da će biti realizirani. Prioritet za našu županiju odnosi se na razvoj prometne infrastrukture, i tu je najvažniji projekt nastavka izgradnje brze ceste od Kloštra Vojakovačkog do granice s Republikom Mađarskom, a značajni su i projekti u području zdravstva, školstva i gospodarstva, odnosno turizma – dodala je ravnateljica Birčić.

Kroz inicijativu ITU mehanizma koju je Koprivničko-križevačka županija od početka podupirala, gradovi Koprivnica, Križevci i Đurđevac te općina Kalinovac ulaze u područje integriranih teritorijalnih ulaganja. Riječ je o inicijativi kojoj se omogućuje integracija sredstava iz različitih programa i fondova Europske unije, a želi se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

-Na raspolaganju je ukupno 20 milijuna eura, od čega 70 posto opada na Koprivnicu, a 30 na općine, što su značajna sredstva za razvoj tih područja – istaknula je ravnateljica Birčić i dodala kako će PORA u provedbi ITU mehanizma za urbano područje grada Koprivnice sudjelovati u raspisivanju natječaja te kontroli projekata.

Projektom „UZ PORU PO POTPORU” jedinicama lokalne samouprave pruža se stručna i tehnička pomoć u pripremi i kandidiranju projekata na EU fondove. Od 2019. do danas pripremljena su 102 projekta u vrijednosti od preko 303 milijuna kuna. Uz to, projekt nudi i mogućnost pripreme projektno-tehničke dokumentacije za razvojne projekte od županijskog značaja, a ovih dana završena je nabava za projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju i energetsku obnovu sedam škola na području županije.

-Riječ je o rekonstrukciji Gimnazije I. Z. Dijankovečkog Križevci, Gimnazije I. Kranjčeva Đurđevac i OŠ F. Koncelaka Drnje te rekonstrukciji i energetskoj obnovi OŠ Ferdinadovac, OŠ A. Palmovića Rasinja i PŠ Podravske Sesvete, kao i rekonstrukciji školske dvorane i energetskoj obnovi OŠ G. Vitez Sveti Ivan Žabno. Ukupna vrijednost nabave je nešto više od 700 tisuća kuna, što su značajna sredstva za pripremu tih projekata, a očekuje se da će se iz Mehanizma za oporavak i otpornost početkom iduće godine otvoriti upravo natječaji za te projekte – pojasnila je ravnateljica Birčić te dodala kako će se ovim investicijama omogućiti jednosmjenska nastava u školama te će se povećati energetska učinkovitost.

Župan Koren naglasio je kako se u pripremu Razvojnog sporazuma krenulo opširno, a u završnoj fazi definirano je šest projekata, pet lokalnih i jedan od nacionalne važnosti.

-Prvi, a ujedno i nacionalni projekt je nastavak izgradnje brze ceste od Kloštra Vojakovačkog do državne granice s Mađarskom, a drugi se odnosi na revitalizaciju kulturno-povijesnog kompleksa dvorca Inkey u Rasinji. Taj je projekt u visokoj fazi pripreme, od Ministarstva kulture dobili smo 800 tisuća kuna za dokumentaciju, dodat ćemo i naša sredstva te slijedi ishođenje dozvole za početak radova i čekanje da se otvori određena mogućnost financiranja u slijedećem financijskom razdoblju – rekao je Koren i dodao kako se jedan od projekata odnosi na zgradu nove srednje škole u Koprivnici, a jedan na izgradnju regionalnog Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli u sklopu koprivničke opće bolnice.

Župan je pojasnio da se peti projekt odnosi na izgradnju terminala kombiniranog/intermodalnog transporta u Križevcima, što je prema mišljenju struke budućnost transporta. Radi se o prijevozu tereta vlakom kroz jedan centar u kojem bi se vršili utovari kamionskog na željeznički prijevoz. Lokacija će biti u poduzetničkoj zoni Gornji Čret, a ukupna vrijednost iznosit će preko 350 milijuna kuna. Posljednji projekt odnosi se na izgradnju termalnih toplica u općini Kloštar Podravski.

Potpisom Razvojnog sporazuma na području Koprivničko-križevačke županije započet će novi investicijski ciklus koji će donijeti brojne koristi za građane, a svi projekti prošli su tjedan predstavljeni i premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima koji su im iskazali punu potporu.

-Moramo podsjetiti kako se na prostoru županije odvijaju se i velike infrastrukturne investicije, gradi se željeznička pruga vrijedna 3,2 milijardi kuna, aglomeracije tri grada koje vrijede milijardu i sto milijuna kuna, budući Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica vrijedan oko 450 milijuna kuna, a uskoro se počinje graditi i brza cesta do Kloštra Vojakovačkog vrijedna 280 milijuna kuna. Tu treba ubrojiti i županijski Centar kompetentnosti, dvorane u pet općina te ostale investicije u školstvu ukupno vrijedne 160 milijuna kuna. Možemo reći kako živimo na prostoru velikih investicija, nikad se u tako kratkom vremenskom intervalu nije toliko radilo i gradilo u Koprivničko-križevačkoj županiji, što me iznimno veseli – zaključio je župan Koren.

www.sjever.hr / kckzz.hr
27.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.