Now Reading:
59. Revija filmskog stvaralaštva djece u Varaždinu: četiri dana, sedam revijskih projekcija i 78 uradaka
Full Article 3 minutes read

59. Revija filmskog stvaralaštva djece u Varaždinu: četiri dana, sedam revijskih projekcija i 78 uradaka

Od četvrtka do nedjelje Varaždin će biti domaćin 59. Revije filmskog stvaralaštva djece, najveće i najstarije filmske manifestacije u Hrvatskoj. Ovu jedinu manifestaciju u Hrvatskoj posvećenu isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca zajednički organiziraju Hrvatski filmski savez i filmsko-kreativni studio VANIMA uz pokroviteljstvo Grada Varaždina, a program je predstavljen u ponedjeljak u varaždinskoj gradskoj vijećnici.

Gradonačelnik Neven Bosilj izrazio je zadovoljstvo što se Revija Hrvatskog filmskog stvaralaštva djece uz pokroviteljstvo Grada kao najveća i najstarija filmska manifestacija u Hrvatskoj održava upravo u Varaždinu te pozvao građane da dođu u Kino Gaj i uživaju u projekcijama.

Tajnik Hrvatskog filmskog saveza VANIMA Hrvoje Selec je za ovu reviju kazao da je jedna od najstarijih takvih manifestacija gdje se ujedno promovira dječje stvaralaštvo. Naglasio je kako se na manifestaciji surađuje sa velikim brojem institucija u Varaždinu.

-Ova revija se drugu godinu zaredom održava hibridnim putem. Mi smo pripremili sedam revijskih projekcija koje će se održati u petak i subotu za učenike osnovnih škola grada Varaždina – rekao je Selec te dodao da se sve projekcije mogu vidjeti i online. Naglasio je da je organizacija događanja morala pratiti i uvažavati sve propisane epidemiološke mjere. No, bez obzira na sve ističe da ovakvih događanja treba biti jer je organiziran prije svega zbog edukacije djece.

U četiri dana na sedam revijskih projekcija bit će prikazano 78 uradaka. Dio projekcija uz radionice, razgovore s autorima, javnu tribinu s mentorima i voditeljima te dodjelu nagrada održat će se u Varaždinu, a ostatak će biti online.

Službeno otvorenje 59. izdanja Revije održat će se u četvrtak u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 gdje će biti prikazane premijere filmova učenika Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar koje će napraviti na senzornoj radionici animacije pijeskom, pod vodstvom Ivane Štedul i Ksenije Sanković. Uz službeno otvorenje, obilježit će se i 35. godišnjica VANIME.

Voditelj VANIMA-e Srećko Lebinec naglasio je kako produkcija od tristotinjak VANIMINIH animiranih filmova, govori o svemu što su proteklih godina proživljavali, a uz to, prikazuje i raznovrsne filmske pristupe i tehnike animacije.

Na 59. Reviju prijavljeno je 167 filmova osnovnoškolaca, a u konkurenciju je odabrano 78 radova u 6 kategorija, 19 animiranih i 10 dokumentarnih filmova te 21 igrani film.

Članovi žirija redatelj Aldo Tardozzi, animatorica Petra Zlonoga i novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego, uz ocjenjivački sud djece iz 2. osnovne škole Varaždin odlučivat će o nagradama.

Tijekom Revije održat će se i susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo u kojem sudjeluju učenici viših razreda hrvatskih osnovnih škola, a u okviru filmskih skupina bave se snimanjem filmova različitih sadržaja, posebno onih s javnozdravstvenim sadržajem.
U subotu u 17 sati mentori i voditelji će održati javnu tribinu „Dječje filmsko stvaralaštvo u doba pandemije – primjeri dobre prakse”, a u nedjelju u 12 sati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu će biti svečano zatvaranje Revije i dodjela nagrada najboljim uradcima.

abrkic/sjever.hr
27.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.