Now Reading:
Nova komunalna vozila stigla u Klanjec – gradonačelnik Brlek: Doprinosimo manjem zagađenju okoliša i poboljšavamo kvalitetu usluge!
Full Article 3 minutes read

Nova komunalna vozila stigla u Klanjec – gradonačelnik Brlek: Doprinosimo manjem zagađenju okoliša i poboljšavamo kvalitetu usluge!

U  „Zelenjak d.o.o“ stigla su dva nova komunalna vozila koje je isporučila tvrtka „Tehnix d.o.o.“ , a nabava novih kamiona realizirana je bespovratnim sredstvima koja se dodjeljuju za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Komunalno poduzeće “Zelenjak” d.o.o. prijavilo se na Javni pozivi OP Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. “Poziv na nabavu komunalnih vozila za odvojene prikupljanje otpada”. Uspješnom prijavom odobren je projekt u vrijednosti 1.759.473,00 kuna, a bespovratnim sredstvima financirano je 1.480.000,00 kuna.

Preuzimanju vozila prisustvovao je i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, ujedno i predsjednik Skupštine trgovačkog društva „Zelenjak“ istaknuo je kako je u proteklih osam godina, zahvaljujući odlukama članova Skupštine koju čine načelnici ostalih suvlasnika, a to su Općine Tuhelj, Zagorska sela, Kralevec n/s, Kumrovec i Desinić, nabavljeno šest novih vozila, čime su bitno smanjeni troškovi goriva i održavanja voznog parka.

– Doprinosimo manjem zagađenju okoliša i poboljšavamo kvalitetu usluge našeg komunalnog poduzeća. Sagradili smo i novo reciklažno dvorište, sanirali postojeće odlagalište miješanog komunalnog otpada, nabavili kante za odvojeno prikupljanje otpada, te je nekakav normalan slijed bila nabavka novih vozila za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, čime bitno doprinosimo i smanjenju emisije CO2. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom projektu, prije svega Ministarstvu i Fondu zaštite okoliša koji su natječajima omogućili dobivanje sufinanciranja nabavke vozila, kompaniji Tehnix, koja je ova dva ugovorena vozila isporučila na vrijeme poduzeću „Zelenjak“. Siguran sam da će ubuduće kvaliteta usluga komunalnog poduzeća “Zelenjak” biti još kvalitetnija, a sve stanovnike s područja koje svojim uslugama pokriva komunalno poduzeće, pozivam na odvajanje otpada, što manje i odgovorno odlaganje na zelene otoke prema vrsti otpada i što veće korištenje reciklažnog dvorišta, čime će bitno doprinijeti zaštiti okoliša – rekao je gradonačelnik Brlek.

Prilikom primopredaje novih vozila direktorica „Zelenjaka“, Jožica Dežmar istaknula je kako je cilj nabave vozila smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište te povećanje količine odvojeno sakupljenog otpada.

– Takva investicija za „Zelenjak d.o.o.“ jako je velika te bez sufinanciranja od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Fonda za zaštitu okoliša ne bi bila provediva. Cilj ovog projekta je smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište te povećanje količine odvojeno sakupljenih sastavnica otpada te smanjenje emisija stakleničkih plinova u okoliš te se time direktno smanjuje negativni utjecaj nastalog otpada na klimu – rekla je Jožica Dežmar, direktorica „Zelenjaka“.

Ključeve vozila uručio je Vlado Balent, voditelj komercijale kompanije Tehnix d.o.o.

– Na ovom mjestu moram pohvaliti i zahvaliti se Gradu Klanjcu i komunalnom poduzeću „Zelenjak“ na krasnoj prilici za jednu domaću kompaniju koja zapošljava 550 ljudi. To je jedan primjer odlične prakse gdje se europski novac kroz hrvatsku industrijsku proizvodnju ponovno vraća u naš sustav – rekao je Balent.

Projekt podrazumijeva i edukaciju stanovništva na području Grada Klanjca, Općina Tuhelj, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Zagorska Sela i Desinić putem letaka i drugih promidžbenih aktivnosti o pravilnom odlaganju otpada.

www.sjever.hr/klanjec.hr
25.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.