Now Reading:
KUD Matija Gubec na Vinkovačkim jesenima: Neizbrisiva sjećanja i uspomene ispunjene plesom, smijehom, dobrom hranom i kapljicom!
Full Article 3 minutes read

KUD Matija Gubec na Vinkovačkim jesenima: Neizbrisiva sjećanja i uspomene ispunjene plesom, smijehom, dobrom hranom i kapljicom!

Kao uvod u današnju priču, ne trebamo posebno napominjati protekle mjesece obojane u tamu (ne)druženja. Puno su patila kulturno – umjetnička društva kojima su osim nastupa onemogućene i probe, pa sada kada su mjere konačno popustila probe se obavljaju brzinski i u manjem vremenskom obimu, no članove KUD-a Matija Gubec iz Gornje Stubice to nije spriječilo da i ove godine, četvrti puta zaredom sudjeluje na slavonskoj manifestaciji – 56. Vinkovačke jeseni.

U povorci gradom i na glavnoj pozornici, predstavili su se pjesmom i plesom pokazavši zagorske nošnje i bogatu zagorsku tradiciju i običaje, a svojim su nastupom nedvojbeno oduševili prisutne posjetitelje.

Inače, društvo je osnovano 1979. godine kako bi njegovali izvorni folklor stubičkog kraja, a njihove turneje po Francuskoj, Portugalu, Španjolskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Sloveniji u najmanju su ruku impozantne!

Društvo broji oko 150 članova, a posebno se mogu pohvaliti redovitim uključivanjem novih, mladih članova, čime dokazuju da znaju cijeniti i čuvati kulturno blago Zagorje. Njihova suradnja s brojnim društvima u Hrvatskoj, kao i u inozemstvu ocrtava se u njihovim sklopljenim prijateljstvima, druženjima i gostovanjima.

Božidar Sačer, predsjednik KUD-a kaže kako njihovo posljednje gostovanje nije imalo puno prostora da bi mogli pokazati sve što Zagorje i oni kao KUD nude, ali da je najbitnije druženje i ples!

– Nismo imali puno prigode da pokažemo sve ono što ima u Zagorju, ali kroz vinkovačku povorku koja traje sat i pol plesali smo polku i drmeš po ulici. Taj je proces zahtjevan jer u vrlo kratkom vremenu, da preciziram – 30 sekundi, morate dati i pokazati sve od sebe. U službenom smo dijeli imali više vremena što nam je dalo priliku da otplešemo našu dobro poznatu ejzericu – otkrio nam je Sačer.

Gotovo dvije godine nismo nastupali. Prošle godine smo bili na Vinkovačkim jesenima, ali online. Sudjelovalo je 50 naših članova, uključujući i dječju grupu. Naš se repertoar snimio u Stubici i prikazao u Vinkovcima na projekcijskom platnu – kaže Sačer i dodaje kako je na ovogodišnjoj manifestaciji u Vinkovcima sudjelovalo 35 članova koji su pred nastup održali osam probi. Dodaje kako iskustvo i četvrtog gostovanja u Vinkovcima ostavlja neizbrisiva sjećanja i uspomene ispunjene plesom, smijehom, dobrom hranom i kapljicom!

Siguran sam da iduće godine Vinkovčani dolaze na naš festival u Gornju Stubicu – rekao je na kraju Sačer.

FUNFACT: Jeste li znali da za jedan nastup od sat i pol KUD-u trebaju tri sata pripreme?

mčaržavec/www.sjever.hr
22.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.