Now Reading:
Načelnik Darko Ban: Zagorje je dobilo pravi Susret riječi, događaj vrijedan pažnje ne samo za Bedekovčinu i Zagorje, već i za cijelu Hrvatsku
Full Article 4 minutes read

Načelnik Darko Ban: Zagorje je dobilo pravi Susret riječi, događaj vrijedan pažnje ne samo za Bedekovčinu i Zagorje, već i za cijelu Hrvatsku

Općina Bedekovčina i ove je godine i to već 52. put organizirala književno-recitalnu manifestaciju Susret riječi, najdugovječniju književnu manifestaciju u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Bogat je program počeo u petak, 17. rujna, a središnji dio subotnjeg programa bila je dodjela nagrada i čitanje odabranih radova pristiglih na 52. književni natječaj „Susret riječi Bedekovčina 2021.

Kreativni voditelj Susreta, književnik Ivan Herceg, istaknuo je kako je cilj bio napraviti manifestaciju koja će biti namijenjena svima u Hrvatskom zagorju i koja će privući i onu publiku koja voli glazbu, i onu koja voli književnost, kazališne predstave, fotografije i izložbe.
-Mislili smo da je dobro da ne bude sve na jednom mjestu. Hrvatsko zagorje je ipak veliko, pa smo željeli da svatko može u nekom gradu koji mu je blizu doći, poslušati razgovor s nekim od književnika, pogledati izložbu ili predstavu i poslušati koncert – rekao je Herceg.
Govoreći o književnom natječaju kazao je da su nagrade najuspješnijim autorima natječaja „Susret riječi” i ove godine dodijeljene u dvije kategorije – za mlade do 19 godina i za odrasle, a sudjelovali su pjesnici i prozaici iz cijele Hrvatske koji su pisali na sva tri narječja. Podijeljeno je šest nagrada, a više od 30 radova odabrano je za tiskano izdanje Zbornika „Susret riječi 2021.”.

Ove su godine na natječaj pristigla 142 pjesnička i prozna rada od ukupno 91 autora u kategoriji odraslih, dok je u kategoriji autora mlađih od 19 godina pristiglo 30 literarnih radova – eseja na temu Radost življenja.
O najuspješnijim autorima odlučivalo je stručno povjerenstvo sastavljeno od troje književnika – Ivana Hercega, Lane Derkač i Marka Gregura, a njihova je odluka obznanjena na završnoj večeri recitala, na Bedekovčanskim jezerima. Najbolji pjesnički odnosno prozni radovi u kategoriji odraslih su „Lovac” Ivana Katičića, „Žika” Marte Džaje i „Četiri prizora iz svakodnevnog života” Sanje Lovrenčić.
U kategoriji autora mlađih od 19 godina najbolji su Sara Premrl Peštaj, Laura Završki i Adriana Krog.

Bedekovčina je već dugi niz godina domaćin jedne sjajne književne manifestacije, izjavio je općinski načelnik Darko Ban.
-Po 52. put održava se ova manifestacije, a ove je godine malo posebna jer smo se unatoč koroni, a zahvaljujući velikoj potpori Krapinsko-zagorske županije, proširili na više destinacija, s još bogatijim programom. Zagorje je dobilo pravi Susret riječi, događaj vrijedan pažnje ne samo za Zagorje, već i za cijelu Hrvatsku. Imamo tradiciju, znamo kako se to radi, ekipa se posložila i posebno pohvaljujem naše književnike i ostale vrijedne ljude koji su dali izniman doprinos i ugradili sebe u ovu manifestaciju – rekao je Ban.

Podsjetio je da upravo s područja Bedekovčine dolaze popularni Adam Končić, Mirela Videk i brojni glumci starije, ali i mlađe generacije.
-Imamo veliki potencijal i želimo pokazati što znamo i imamo – poručio je načelnik Ban.

Krapinsko-zagorska županija je „Susretu riječi” dala vrijednu potporu od 20.000,00 kuna, a zamjenica župana Jasna Petek kazala je kako je riječ o manifestaciji koja ima veliki značaj na karti kulturnih događanja Hrvatskog zagorja.

-Susret riječi puno je više od toga, to je susret književnika, umjetnika, susret prijatelja, a posebno mi se sviđa malo drugačiji, novi koncept kojim je napravljen jedan iskorak i koji u potpunosti opravdava svoj slogan “Nove ideje za novih pola stoljeća”. U nekoliko dana koliko traje manifestacija, „Susret riječi” približit će se nekim drugim gradovima i mjestima u Krapinsko-zagorskoj županiji i nadam da će na ovom novom konceptu biti još uspješnija – kazala je Petek te zahvalila i čestitala svim sudionicima i natjecateljima, a posebno dobitnicima nagrada.

a.kučić/sjever.hr
18.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.