Now Reading:
Glazba je preuzela ključeve grada: otvorene 51. Varaždinske barokne večeri
Full Article 4 minutes read

Glazba je preuzela ključeve grada: otvorene 51. Varaždinske barokne večeri

U katedrali Uznesenja blažene Djevice Marije na nebo u petak su u Varaždinu svečano otvorene 51. Varaždinske barokne večeri, jedan od najznačajnijih festivala za ranu glazbu u Europi. Otvorenju ovogodišnjeg Festivala su uz brojne uvažene goste prisustvovali i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zdravko Zima, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i varaždinski župan Anđelko Stričak kao domaćini.

Zima je istaknuo čast i zadovoljstvo što se na otvorenju ovogodišnjih Baroknih večeri može obratiti uime predsjednika Zorana Milanovića.

Naglasivši kako je suradnja sa Slovenijom logična jer je susjedna država, rekao je kako je krajnje vrijeme da prestanemo graditi zidove i počnemo graditi mostove.

-Jedan takav most je sigurno kultura i ova prirodna veza između glazbenih umjetnika Slovenije i Hrvatske. Mislim da je to jedan dobar početak – kazao je Zima dodavši kako bez tradicije nema kulture, a bez kulture nema glazbe koje srećom u Varaždinu ima napretek.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pohvalila je organizaciju ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, pogotovo u okolnostima koje otežavaju planiranje kulturnih događaja.

– Mi smo se cijelo vrijeme trudili omogućiti kulturi da radi, a sad u ovim okolnostima i sa cjepivom koje nam je na raspolaganju možemo ponovo organizirati i u punim kapacitetima pozivati strane umjetnike – rekla je ministrica i istaknula zadovoljstvo zbog ovogodišnje zemlje partnera, Slovenije koja kao i Hrvatska ima bogatu tradiciju njegovanja i izvođenja barokne glazbe.

Izdvojila je i vrijedne kulturne projekte koji se provode u Varaždinskoj županiji. Obnova pozornice Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu intenzivno se potpomaže, a vrlo uskoro slijedi i izgradnja novog arhiva u Varaždinu.

Kako je istaknula Obuljen Koržinek, u tijeku su i razgovori vezani uz stavljanje u funkciju turističke ponude nekih vrijednih lokaliteta, u Vinici, utvrdi Čanjevo i u Novom Marofu, o obnovi sinagoge te o izgradnji deponija koji bi omogućio daljnji razvoj muzejske galerijske ustanove.

Zaključila je kako kod župana Stričaka i gradonačelnika Bosilja vidi interes za nastavkom ulaganja u kulturu što obećava realizaciju budućih projekata.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj istaknuo je kako je kultura zasigurno najbolji i najlakši način komunikacije zajednice, a da je barokna glazba univerzalni jezik koji ne treba prijevod.

– Mi Varaždinci s pravom se ponosimo baroknom baštinom, posebno našom umjetničkom dušom koja opaža, a zatim vizualizira one najskrivenije izvrsnosti i najdublje vrijednosti svega što nas je stoljećima okruživalo i što je neosporno dalo novu vrijednost hrvatskoj, ali i europskoj umjetnosti i kulturi u cjelini – poručio je gradonačelnik Bosilj i dodao kako Varaždinske barokne večeri već više od 50 godina podsjećaju kako umjetnost i život ne poznaju granice te da je poznavanje i uvažavanje vlastite osobnosti samo preduvjet da osluškujemo potrebe svoje okoline i otvaramo se prema drugima.

U tom kontekstu Bosilj je pozdravio predstavnika zemlje partnera, Republike Slovenije i sve slovenske umjetnike koji će sljedećih dana spajati dvije nacionalne glazbene kulture.

-Srednjoeuropska tradicija, naša zajednička duhovna baština kroz univerzalni jezik glazbe prenosi poruku prijateljstva, europskog zajedništva, povezuje i otvara prostor budućoj suradnji. Varaždinske barokne večeri ne poznaju granice i velikim, hrabrim koracima više od pola stoljeća spajaju glazbeni svijet omogućujući da upravo taj svijet danas pripada svima nama – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić prilikom otvorenja najavio je bogat program s čak 33 koncertna događanja i 11 popratnih sadržaja, a prisutni su u čak četiri sjeverne županije.

– Moram reći je da su Varaždinske barokne večeri najljepši dio godine u Varaždinu. Živim za taj dio godine kad glazba „preuzima ključeve” grada i kad glazba počinje živjeti u ovim prostorima. Nešto stvarno impozantno – kazao je Bobić dodavši kako je bilo vrlo izazovno organizirati Festival te čestitao cijelom timu na čelu s Raymondom Rojnikom.

Ovogodišnji festival donosi 20-ak koncerata u Varaždinu, 11 izvedbi u pet županija te jedan koncert u Sloveniji, zemlji koja je ove godine partner Festivala, a na otvorenju su pod umjetničkim vodstvom Domena Marinčića nastupili Barokni orkestar Musica cubicularis i solisti, izvodeći djela Lullyja, Rebela, Rameaua, Händela i Vivaldija.

I ove je godine organiziran bogat popratni program pod nazivom Total barok, čime su sadržaji Festivala prošireni na gastronomiju, kiparstvo, slikarstvo, a tu je i nezaobilazna izložba cvijeća.

Tradicionalno, svečano otvorenje Varaždinskih baroknih večeri zaokruženo je raskošnim vatrometom.

tklopotan / www.sjever.hr
18.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.