Now Reading:
Započinje popis stanovništva – evo što sve trebate znati
Full Article 2 minutes read

Započinje popis stanovništva – evo što sve trebate znati

U ponedjeljak započinje popis stanovništva, a prva faza popisivanja kroz sustav e-Građani traje do 26. rujna, piše Index.hr.

U prvoj fazi, građani se mogu sami popisati putem sustava e-Građani, dok u drugoj fazi koja traje od 27. rujna do 17. listopada, popisivači izlaze na teren.

Kako piše Index, Državni zavod za statistiku je na nedavno održanoj press konferenciji objasnio dvije faze popisa. Kako su naveli iz DZS-a, građani će moći odlučiti na koji će način biti popisani. Putem portala e-Građani, moći će samostalno popisati sebe i članove svog kućanstva.

-Ako se više članova u kućanstvu koristi portalom e-Građani, samo jedan član popisuje ostale – navode iz DZS-a.

U terenskom popisivanju, nešto manje od osam tisuća popisivača će u osobnom intervjuu s građanima popisati sve koji to nisu napravili samostalno u prvoj fazi, a od kućanstava koja su se samostalno popisala, preuzet će kontrolnu šifru.

Popisu možete pristupiti na platformi e-Građani putem vjerodajnice, a platforma automatski prepoznaje osobu koja se prijavila i postavlja ju kao referentnu osobu koja popisuje cijelo kućanstvo. Nakon uspješnog zaključivanja e-popisnice dobit ćete jedinstvenu šifru koju prilikom terenskog popisivanja dajete popisivaču.

Popisni upitnik ima 16 stranica, a sastoji se od pitanja koja se tiču stanovništva, kućanstava i stanova te bračnog stanja, broja djece, živite li od rođenja u naselju u kojem ste trenutno, razine obrazovanja, zaposlenja i slično.

Osim toga, upitnik će sadržati i pitanja koja se tiču Domovinskog rata, odnosno je li osoba kao civil bila ranjena ili ozlijeđena te je li joj netko poginuo ili nestao, a Državni zavod za statistiku pitat će vas i o nekretnini u kojoj živite.

Kazne za nepopisivanje kretat će se od dvije do pet tisuća kuna, a popisivanje se vrši ovdje.

www.sjever.hr / Index.hr
13.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.