Now Reading:
VELIKI INTERVJU 100 dana na čelu Županije – Anđelko Stričak: Treba razgovarati i surađivati, bez toga stojimo na mjestu!
Full Article 6 minutes read

VELIKI INTERVJU 100 dana na čelu Županije – Anđelko Stričak: Treba razgovarati i surađivati, bez toga stojimo na mjestu!

Prije točno sto dana, na čelno mjesto Varaždinske županije stupio je novi župan Anđelko Stričak. Nakon nešto više od tri mjeseca od preuzimanja vodstva i posjeta premijera Andreja Plenkovića i čak četiri ministara vidljivo je kako će suradnja s nacionalnom razinom biti i više nego dobra, a projekti i investicije, kojih je zaista mnogo, imat će potporu državnog vrha. U velikom intervjuu, župan Stričak otkrio nam je kakvu je situaciju zatekao, koji će biti glavni fokusi u narednom razdoblju i realizacija kojih projekata je presudna.

Iako je prilikom preuzimanja mjesta čelnog čovjeka Varaždinske županije zatekao razne obaveze u zdravstvu, župan Stričak naglasio je kako njegov tim ima jedan pozitivan i proaktivan stav.

-Ne želimo kukati, već se primamo posla – rekao je župan, siguran da će se obaveze Opće bolnice Varaždin, Specijalne bolnice Varaždinske Toplice i drugih zdravstvenih ustanova riješiti u razgovorima s ravnateljima, Ministarstvom zdravstva i Zavodom za zdravstveno osiguranje.

Nakon preuzimanja vlasti, novo županijsko vodstvo donijelo je i rješenja o imenovanju novih članova upravnih vijeća županijskih ustanova gdje su, kako naglašava Stričak, sve informacije po prvi puta dostavljene medijima i javnosti.

Kako ističe novi čelni čovjek Varaždinske županije, nije nikakva tajna da je kao saborski zastupnik dobro surađivao s bivšom županijskom vlašću te da je u tom mandatu pokrenut niz projekata, a upravo će na suradnji svih razina vlasti inzistirati i u svom mandatu.

Ta dobra suradnja će se, vjeruje, nastaviti i u Županijskoj skupštini, a on osobno namjerava voditi dijalog sa svim političkim akterima i uvijek pronalaziti kompromis.

Već je prva, konstituirajuća sjednica Skupštine imala i radni karakter te je na njoj donesena prva odluka o nagrađivanju izvrsnih učenika.

-Smatram da svaku izvrsnost, a pogotovo kada je ostvarena u školama treba nagraditi i dati dodatan poticaj učenicima da budu još izvrsniji i marljiviji – rekao je Stričak.

Da Varaždinska županija želi biti županija znanja i ulagati u obrazovanje potvrđuje i izgradnja dvaju novih centara kompetentnosti u poljoprivredi i Centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija.

-Riječ je o najvećim i najznačajnijim projektima u školstvu koji već sada daju rezultate jer je u odnosu na prošlu godinu porastao broj upisanih učenika u srednju poljoprivrednu školu za čak 60 posto – kazao je župan.

Osim školstva i obrazovanja, jedan od glavnih prioriteta su veliki infrastrukturni projekti koji se žele realizirati u narednom razdoblju. Kroz razvojni sporazum za Sjever Hrvatske, pet hrvatskih županija će osim u zdravstvenom, obrazovnom, kulturnom i turističkom sektoru, surađivati i na velikim regionalnim projektima koji se odnose na cestovnu i željezničku infrastrukturu.

Kao ključne investicije, župan Stričak navodi izgradnju Lepoglavske spojke i brzih cesta, Zagorske magistrale koja će spajati Varaždin s Ivancem, Lepoglavom i Krapinom te Podravske magistrale.

-Već krajem godine trebali bi biti u poziciji da raspišemo natječaj za izgradnju prve dionice od Varaždina do Tužnog – naglasio je Stričak.

Projekata i investicija u županiji je zaista mnogo, a uz velika infrastrukturna ulaganja ističu se i izgradnja centralnog operacijskog bloka u sklopu Opće bolnice Varaždin, sveučilišni kampus FOI-a, geotermalna elektrana u Malom Bukovcu, revitalizacija Arboretuma Opeka te Centar izvrsnosti Varaždinske županije u dvorcu Šaulovec čime bi, kaže Stričak, županija dobila jednu zaokruženu cjelinu.

Kao jedan od većih i važnijih projekata, najavljena je i izgradnja Regionalnog centra civilne zaštite, prvog od pet takvih centara u Hrvatskoj.

-U zadnje vrijeme svi smo svjesniji koliko nam je bitna sigurnost. Hrvatska se trenutno bori s tri krize – pandemijom koronavirusa, migrantskom krizom i posljedicama razornih potresa. Upravo zato je bitno staviti naglasak na opremanje i osposobljavanje svih sastavnica zaštite i spašavanja i to je razlog zašto inzistiramo na gradnji jednog ovakvog centra u Varaždinu – pojasnio je Stričak i dodao kako će do kraja ove godine biti definirani projekt i lokacija centra.

Investicijski boom prisutan je u zdravstvu. Trenutno se u sklopu Opće bolnice Varaždin grade dnevna bolnica i hitan bolnički prijem, a u narednom razdoblju započet će i izgradnja centralnog operacijskog bloka.

-U sklopu Specijalne bolnice Varaždinske Toplice gradi se spinalni centar, a uz to, dogovorili smo i da bi u sklopu Opće bolnice Varaždin našli prostora za izgradnju zgrade Zavoda za javno zdravstvo kako bi sve njihove službe bile pod jednim krovom – rekao je župan.

Protekla tri mjeseca bila su ispunjena aktivnostima. Od preuzimanja županijskog vodstva, župan Stričak ugostio premijera Plenkovića, primio je četiri ministra, susreo se s predsjednikom Milanovićem i s predstavnicima nacionalnih manjina te održao tri radna sastanka s čelnicima gradova i općina, a po prvi puta u 28 godina, osječko-baranjski župan posjetio je Varaždinsku županiju.

-Svi ovi posjeti, razgovori i dogovorene suradnje su najava i nagovještaj jednog dobrog i plodonosnog mandata – smatra čelni čovjek Varaždinske županije.

Najava uspješnog vođenja županije je i dobra suradnja s novim vodstvom Grada Varaždina, a Stričak kaže kako s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem kontinuirano razgovara.

-Nastojimo rješavati sve ono što je pred nama. Nastavi li se takav odnos, mogli bi odlično surađivati – kaže župan.

Da treba razgovarati i surađivati i da će na tome temeljiti svoje odluke, potvrđuju i redoviti sastanci koje održava s ostalim gradonačelnicima i načelnicima s područja županije.

-Nema tjedna da barem dvoje, troje gradonačelnika ili načelnika ne dođe na razgovor, vezano uz određenu problematiku bitnu za njihove gradove i općine – naglasio je Stričak.

Kao saborski zastupnik redovito je održavao sastanke s predstavnicima nacionalnih manjina, a kao novi župan, s njima je razgovarao o budućoj suradnji, aktivnostima i financiranju njihovih udruga i prostora za rad.

Novo vodstvo fokus će stavljati i na skrb o starijim i nemoćnim sugrađanima. Trenutno na području Varaždinske županije postoji 11 ustanova za njihov smještaj, a u njima se nalazi 1380 korisnika dok je na listi čekanja 2198 osoba. Svjestan problema s manjkom kapaciteta, župan je najavio kako će se u narednom razdoblju posvetiti tom problemu i utvrditi na koji način starijim sugrađanima omogućiti što bolje uvjete i primjerenu skrb.

Rezultati u turizmu su pokazali kako je Varaždinska županija cjelogodišnja destinacija, a u ovom mandatu županijska vlast stavit će fokus na proglašavanje Ivančice parkom prirode. Varaždinska županija se zahvaljujući Kućama za odmor s pričom, Okusima varaždinskog kraja te brojnim manifestacijama kao što su Špancirfest, Varaždinske barokne večeri, Lepoglavska čipka i Bitka za utvrdu Čanjevo može pohvaliti dobrim brojkama, a sva ta događanja, županijsko vodstvo će i dalje podržavati.

-Upravo su daljnji razvoj turizma, ulaganja u obrazovanje, školstvo, zdravstvo i infrastrukturu prioriteti novog vodstva. Prilikom donošenja odluka, vodit ćemo konstruktivan dijalog sa svima jer bez razgovora i suradnje nema ničeg – zaključio je župan Stričak.

tklopotan/www.sjever.hr
12.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.