Now Reading:
UBRAN PRVI OVOGODIŠNJI GROZD Župan Stričak i zamjenica Zagorec otvorili sezonu berba: Ovo je tradicija varaždinskog kraja!
Full Article 3 minutes read

UBRAN PRVI OVOGODIŠNJI GROZD Župan Stričak i zamjenica Zagorec otvorili sezonu berba: Ovo je tradicija varaždinskog kraja!

Početkom rujna i nagovještaja najšarenijeg godišnjeg doba, kreću i pripreme za berbu, a sezonu je i ove godine otvorila 3. po redu varaždinska Županijska berba održana u vinogradima Vinarije Šafran.

Domaćin ovogodišnje Županijske berbe bio je Stjepan Šafran, vlasnik Vinarije Šafran čiji korijeni u vinogradarstvu i podrumarstvu sežu u davnu 1692. godinu, a kako je pojasnio voditelj vinarije Josip Tržek, godišnje proizvedu oko 70 do 100 tisuća litara vina.

Prvi ovogodišnji grozd ubrao je varaždinski župan Anđelko Stričak pritom naglasivši kako su je ovo u stvari druga berba po redu. Prva je bila berba medalja jer su vinari s područja Varaždinske županije na izložbi u Londonu osvojili čak 34 medalje.

-Sada smo, ovdje u vinogradima Vinarije Šafran u pripremi za jednu takvu novu berbu jer je gospodin Šafran na toj izložbi osvojio dvije medalje. To nas sve veseli, a iduće godine očekujem još bolji rezultat, odnosno da preteknemo Istarsku županiju koja je ove godine bila bolja od nas – rekao je župan.

Posebno drago bilo mu je što se ovogodišnja Županijska berba odvijala na padinama podkalničkog gorja, u njegovom rodnom kraju koji je zaista prekrasan.

-Ulazimo u jesen, godišnje doba s najviše boja i plodova, mirisa i okusa. To su mjeseci koji nagrađuju trud naših ljudi. Bitno je naglasiti da na području naše Županije postoji oko 1700 vinograda upisanih u Vinski registar Republike Hrvatske, a godišnje se proizvede oko 1300 tona grožđa, odnosno oko 8000 hektolitara vina. Proizvodnja vina je sve značajnija, kvalitetnija – pojasnio je župan i dodao kako je sama proizvodnja vina u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske tradicija i običaj.

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je zadovoljstvo što su na simboličan način otvorili ovogodišnju berbu u Varaždinskoj županiji.

Ponosni smo na naše vinogradare koji ulažu cjelogodišnji mukotrpan rad jer svi znamo kako se kaže u narodu „Gorica ne treba gazdu, već slugu”. Vjerujem da će se taj rad isplatiti – rekla je Zagorec i poručila kako svim vinogradarima želi plodonosne berbe.

Županijskoj berbi prisustvovali su i saborski zastupnici Siniša Jenkač i Nadica Dreven Budinski, predsjednica varaždinskog Gradskog vijeća Zdravka Grđan te direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, a Jenkač je ovom prigodom naglasio će se kao saborski zastupnik i dalje zalagati za veći razvoj poljoprivrede u varaždinskom kraju.

-Unazad 10 godina na ovim područjima istaknula su se tri vinogradara Šafran, Kopjar i Košćak. Ima i podosta drugih, manjih vinograda, ali neka se svi ugledaju na ova tri. Ovi pogodni su za vinarstvo i voćarstvo i to je budućnost čitavog kraja – poručio je Jenkač uz čestitke vinogradarima na njihovoj proizvodnji.

S obzirom da je kao saborski zastupnik član Odbora za poljoprivredu, naglasio je kako se i dalje namjerava zalagati u korist vinogradara, prije svega za komasaciju i okrupnjivanje poljoprivrednih parcela.

U ovogodišnjoj berbi sudjelovali su i Udruga vinogradara i voćara Pinta iz Novog Marofa, Limena glazba Sveti Martin Breznički Hum te udruga “Prigorčica” Breznica i Visoko, a ceremoniju je vodio vincilir Krunoslav Čolo.

tklopotan / www.sjever.hr
12.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.