Now Reading:
DANI EUROPSKE BAŠTINE 2021. – zajedništvo, suradnja, uključivost i jednake mogućnosti svim skupinama društva! Obuljen Koržinek: Radujemo se onome što ćemo imati prilike vidjeti!
Full Article 4 minutes read

DANI EUROPSKE BAŠTINE 2021. – zajedništvo, suradnja, uključivost i jednake mogućnosti svim skupinama društva! Obuljen Koržinek: Radujemo se onome što ćemo imati prilike vidjeti!

Povodom predstavljanja manifestacije „Dani europske baštine 2021.“ s ovogodišnjom zajedničkom temom „Baština za sve!“, na Hušnjakovu je danas, 11. rujna 2021. godine održana press konferencija.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, naglasila je važnost Dana europske baštine za lokalnu zajednicu, ali i sve društvene skupine. Istaknula je kako je glavna zadaća Dana europske baštine staviti fokus na sve vrijedne projekte koji će se održati diljem Hrvatske i u arhivima, knjižnicama, muzejima i drugim institucijama koji će podsjetiti na vrijednost baštine koja je u protekloj godini primila teški udarac.

– I ovogodišnje i prošlogodišnje izdanje Dana europske baštine događa se u jednom kriznom postpotresnom okruženju gdje je posebno Konzervatorsko – restauratorska služba u Hrvatskoj poduzela cijeli niz koraka kako bi brojnu našu materijalnu baštinu evakuirala i spasila. Završavamo velike projekte koji su preduvjet da bi se moglo započeti sa cjelovitom obnovom Zagreba, Petrinje, Sisačko – moslavačke županije, ali i sedam susjednih županija. Ta je situacija pokazala koliko je jaka struka u Republici Hrvatskoj, koliko je naše nedavno iskustvo, posebno ono nakon Domovinskog rata pripremljeno za ovakve okolnosti i vjerujem da ćemo kroz europska sredstva u što kraćem roku započeti te velike projekte obnove. Danas smo ovdje da se radujemo onome što ćemo imati prilike vidjeti u sljedećim danima i tjednima – poručila je Obuljen Koržinek.

Program manifestacije diljem Hrvatske predstavila je ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje i koordinatorica programa „Dani europske baštine 2021.“ mr. sc. Anuška Deranja Crnokić.

– Možemo reći da u ovo možda jedan od najbogatijih Dana Europske baštine do sada, da je uključeno preko stotinu organizatora, brojnih ustanova u kulturi, od arhiva, knjižnica, muzeja, osnovnih i srednjih škola, sveučilišta, strukovnih udruženja, do pojedinaca koji zajednički organiziraju veliki broj događanja i promoviraju našu kulturnu baštinu na domaćoj sceni i u Europi. Događanja se odvijaju u 43 naselja, od Prigorja do Belog Manastira, od Šolte do Gline, Pazina, Pakraca. Moram spomenuti, Sisak je unatoč stradanjima smogao snage i organizira 9. Dane industrijske baštine, a tu su i neizostavni programi Velike Gorice, Zagreba, Osijeka, Kraplja, Lepoglave, preko sto događanja – rekla je Deranja Crnokić i dodala kako ovogodišnja tema potiče uključivost i angažiranost kako bi se svim skupinama u društvu omogućilo da sudjeluju i uživaju u kulturnoj baštini.

Na tom tragu ovogodišnji program prilagođen je svima tako će se u njemu naći i program taktilnih radionica prilagođenim slabovidnim i slijepim osobama, videozapisi koji su prilagođeni osobama oštećenog sluha, a tu su i novi iskoraci u muzejskoj djelatnosti, uključivanje građanstva u izbor muzejskih predmeta…

Nakon proslave 50. obljetnice muzejske djelatnosti na Hušnjakovu, o prepoznatoj vrijednosti baštine Muzeja krapinskih neandertalaca, jedinog hrvatskog muzeja koji nosi Oznaku europske baštine (European Heritage Label), ravnatelj Muzeja Hrvatskoga zagorja Jurica Sabol istaknuo je kako krapinski muzej u Danima europske baštine sudjeluje već 6. godinu zaredom!

– Da je ta manifestacija pun pogodak govore i podaci da je u tih šest godina gotovo 5 tisuća posjetitelja sudjelovalo na različitim programima. Organizirane se bile radionice, stručna vodstva kroz stalni postav, predavanja… Osim krapinskog muzeja sudjeluju i ostale ustrojbene jedinice Muzeja Hrvatskog zagorja, Galerija Antuna Augustinčića i Dvor Veliki tabor, svatko sa svojim prigodnim temama – rekao je Sabol.

Pod naslovnom temom „Baština za sve!“ kojom se nastoji potaknuti zajedništvo, suradnja, uključivost i jednake mogućnosti svim društvenim skupinama da dožive kulturnu baštinu, manifestacija Dani europske baštine odvijat će se tijekom rujna i listopada.

mčaržavec/www.sjever.hr
11.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.