Now Reading:
LIVING CASTLES Posjetite Muzej Međimurja u Tjednu otvorenih vrata
Full Article 2 minutes read

LIVING CASTLES Posjetite Muzej Međimurja u Tjednu otvorenih vrata

Muzej Međimurja Čakovec sudionik je projekta LIVING CASTLES – Mreža “živih” dvoraca kao oblik održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnoga nasljeđa.

Projekt je usmjeren na razvoj ponude sedam utvrda i dvoraca iz sjeverozapadne Hrvatske i sjeveroistočne Slovenije i njihovo međusobno povezivanje u svrhu stvaranja zajedničke prekogranične turističke ponude. U projekt su uključeni Stari grad Čakovec, Stari grad Varaždin, Dvorac Oršić, Dvor Veliki Tabor, Celjska utvrda, Ptujski dvorac i Dvorac Rakičan.

U okviru projekta Muzej Međimurja Čakovec postavio je izložbu „Zrinski i čakovečki Stari grad“. Povodom skorog završetka projekta Muzej organizira Tjedan otvorenih vrata u kojem će posjetitelji moći besplatno razgledati izložbu „Zrinski i čakovečki Stari grad“ te isprobati aplikaciju „Arhitektura čakovečkoga Starog grada“ na tabletima i HoloLens naočalama koje koriste tehnologiju mješovite stvarnosti. Također, idući petak u stalnom postavu palače bit će promocija kataloga izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“ i aktivnosti Muzeja Međimurja Čakovec u okviru projekta LIVING CASTLES.

U Tjednu otvorenih vrata vitezovi Reda Čuvara grada Zagreba organizirat će radionice kaligrafije i mačevanja za djecu na kojima će se upoznati s osnovama kaligrafije, njezinim razvojem kroz stoljeća sve do modernoga doba. Nakon upoznavanja s opremom za pisanje i uputa o korištenju pera, isprobat će ovu vještinu kroz vježbe pisanja. Polaznici će upoznati i uncijalno pismo, korišteno od 2. do. 9. stoljeća, idealno za početak učenja ove vještine. Na kraju će za uspomenu ispisati svoje ime na posebno dizajniranom papiru. Radionica je namijenjena učenicima osnovne i srednje škole.

Održat će se i radionica mačevanja na kojoj će polaznici učiti o povijesti mačevanja, uporabi štitova, a vidjet će i pravu opremu. Upoznat će osnovne naredbe za kretanje u formaciji te osnovne pokrete borbe mačem i štitom uz nadzor voditelja. Radionica je namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole.

U organizaciji Muzeja Međimurja Čakovec održat će se edukativno-kreativna radionica „Legenda o Pozoju“ gdje će djeca predškolskog i školskog uzrasta izrađivati straničnik u obliku Pozoja.

www.sjever.hr / visitmedimurje.com
10.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.